Prima paginăAnunțurimartie 2023 › In Memoriam Șerban POPESCU CRIVEANU (1942-2023)
24 martie 2023 • In Memoriam

In Memoriam Șerban POPESCU CRIVEANU (1942-2023)

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România anunță cu durere și profund regret decesul arhitectului și urbanistului Șerban Popescu Criveanu, personalitate de prim rang a arhitecturii și urbanismului din România, bun cunoscător al istoriei și patrimoniului românesc, profesor prețuit și urbanist experimentat care într-o carieră de peste 50 de ani a contribuit la dezvoltarea profesiilor de arhitect și urbanist, la formarea a numeroase generații de studenți, la organizarea profesiei și, în general, la creșterea culturii profesionale a mediului construit.

Născut în București, a fost Diplomat al Institutului de Arhitectură Ion Mincu – promoția 1967, remarcându-se, de la începutul activității, prin numeroasele Concursuri naționale de arhitectură și urbanism la  care a participat în perioada 70 – 80.

Din 1972 a fost cadru didactic asociat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, coordonator de atelier și titular al unor cursuri aparte pentru formarea arhitecților – Eficiența economică și socială a investițiilor (1985-2003), Drept urbanistic și gestiunea localităților (din 1991). A fost de asemenea coordonator de programe de studii postuniversitare și titular de cursuri la Școala de studii avansate (din 1994).

Cariera sa profesională, până în anii 90, este legată de Institutul Proiect București și activitatea de urbanism cărora le-a dedicat energia și priceperea, elaborând proiecte și studii de sistematizare și urbanism.

În 1990, a fost primul Președinte al Comisiei Naționale pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului și a încercat sa pună bazele unei abordări urbanistice a dezvoltării teritoriului național.

După 1990, a fondat propriul său birou de arhitectură și urbanism Quattro Design care s-a remarcat prin profunzimea și seriozitatea studiilor elaborate, fie proiecte și studii de urbanism, fie studii istorice pentru zone sau imobile situate în zone protejate. A făcut parte dintre fondatorii RUR și, în 1998, a pus bazele revistei URBANISMUL-Serie nouă.

Prin întreaga sa activitate de cercetare, proiectare și planificare spațială, în mediul academic sau în administrație și prin implicare activă în viața breslei ca membru OAR, UAR, APUR, AUC, Șerban Popescu Criveanu a influențat și a contribuit la configurarea unui mediu profesional în care excelența, rigoarea, acuratețea informației și calitatea reprezentării grafice, creativitatea și inovarea sunt definitorii, inspirând în acest sens și modelând generații de tineri specialiști.  

Cu profund respect aducem un omagiu memoriei lui Șerban Popescu Criveanu și profesionalismului său, demonstrat în îndelungata sa carieră.

Transmitem toată compasiunea noastră familiei îndurerate, doamnei Irina Popescu Criveanu, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut, l-au apreciat și i-au fost aproape.

Slujba de înmormântare va avea loc la Biserica Icoanei, vineri 24 martie ora 12.30.  Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Mănăstirii Cernica, vineri 24 martie ora 15:00.

Șerban Popescu Criveanu va fi înmormântat alături de soția sa arh. Sanda Voiculescu.

Odihnească-se în pace!