Prima paginăAnunțurimartie 2023 › Podcast – O.A.R. București/ fast talks #15 – Arhitectura văzută de un profesionist vienez
20 martie 2023 • Agenda O.A.R. București

Podcast – O.A.R. București/ fast talks #15 – Arhitectura văzută de un profesionist vienez

Invitat: prof. dr. arh. Markus Tomasseli - Institutul de Urbanism, Arhitectură și Peisagistică, TU Viena

Gazdă: arh. Cătălin Berescu – membru CT al O.A.R. București 

Discuția a pornit de la proiectul Living 2060, care a adus trei invitați, printre care și pe profesorul Tomaselli, la București, care au venit cu prezentări și cu o expoziție în cadrul Expohub O.A.R. București, vernisată pe 13 martie 2023.

Aspecte importante din podcast:

Viena este „campioana” locuințelor sociale, în contradicție cu Bucureștiul, și în general cu România, care a renunțat aproape de tot la orice fel de proiecte sociale. Prezentarea susținută de profesorul Ikaputra la vernisaj, dar și activitățile din proiectul Living 2060, au ilustrat și ce putem învăța din proiectele sociale din Indonezia. Cooperarea cu instituții și universități din culturi diferite se reflectă în felul în care studenții pot învăța nu numai arhitectură în general, sau despre respectarea condițiilor climatice, dar și despre felul în care se pot plia pe nevoile culturale ale societății. Studenții vienezi sunt educați pentru piața internațională, nu doar pentru cea austriacă. 

S-a vorbit despre: cum funcționează arhitecții și urbaniștii în Austria versus cei din România: similarități și deosebiri; cum te poți îmbogăți atunci când participi la schimburile culturale; mixtul cultural care există în Institutul de Urbanism, Arhitectură și Peisagistică, TU Viena care are studenți din o varietate de țări care acoperă, în mare, teritoriul fostului Imperiu Otoman și al celui Habsburgic. Markus Tomaselli privește Bucureștiul, cu care e destul de familiarizat, în termeni structurali, și a expus și felul în care a fost gândită structura Vienei în comparație cu cea a Bucureștiului, dar și felul în care sunt cheltuiți banii din investițiile imobiliare și cum ar fi putut fi folosiți pentru un impact real. Cum vede un vienez casele istorice care sunt abandonate și cât de mult pierde Bucureștiul din această cauză. 

Ce înseamnă empatia în arhitectură? Cât sunt arhitecții de empatici? Cât de important este ca arhitectul să respecte cerințele clientului? De ce avem nevoie de case sociale? Au fost întrebări urmate de considerații cu privire la casele sociale din perioada comunistă și despre perioada de tranziție către capitalism. Segregarea socială din vestul Europei a fost comparată cu situația din România aducând în atenție perspectiva planificării și a politicilor publice. 

S-a mai atins problema industriei materialelor de construcții, care determină o bună parte din designul clădirilor, indiferent că sunt construite în Viena, în Istanbul sau Rio de Janeiro, globalizarea materialelor fiind cea care aduce uniformitatea în arhitectura și în designul construcțiilor. Trebuie să ne punem problema felului în care mediul academic reușește să dezvolte în rândul studenților o sensibilitate a problemelor societății în care trăiesc. S-a discutat despre importanța designului peisagistic în mediul înconjurător care trebuie să fie amenajat pentru că este spațiu public și despre cum trebuie împărțite resursele publice și ce va însemna împărțirea acestora în viitor. Un punct important a abordat pădurile urbane, care sunt mai mult decât necesare, și a faptului că ar trebui de fapt să avem grijă de copaci în mediul urban așa cum avem grijă de copiii noștri.

O discuție cu prof. dr. arh. Markus Tomasseli, implicat in proiectul Living 2060, care a avut vernisajul în cadrul Expohub O.A.R. București pe 13 martie 2023.


Vezi toate podcasturile OAR București