Prima paginăAnunțurimartie 2023 › Vernisaj și conferință despre locuirea de mâine
20 martie 2023 • Evenimente

Vernisaj și conferință despre locuirea de mâine

Expoziția Living 2060 a fost vernisată la Expohub OAR București pe 13 martie. În deschiderea evenimentului au vorbit prof. dr. arh. Markus Tomaselli (Institutul de Urbanism, Arhitectură și Peisagistică, TU Viena) și arh. Nariman Mansouri (X-Change culture-science).

Profesorul Tomaselli a povestit despre provocările pe care le-a întâmpinat în lucrul cu studenții din diferite țări, studenți care au participat la ateliere creative pe tema locuirii de mâine. De asemenea, profesorul a subliniat că proiectele rezultate sunt foarte complexe, apărând multe oportunități pe măsură ce proeictele s-au dezvoltat. 

Arh. Nariman Mansouri a vorbit despre ce înseamnă să lucrezi online cu 200 de studenți și să reușești să găsești soluții pentru toate problemele care apar inevitabil în proiectele mari.

Conferința prezentată de dr. arh. Ikaputra, profesor al Universității Gadjah Mada, Yogyakarta, a fost plină de culoare, ca o alegorie a unei vieți așezate și tihnite. Arhitectul indonezian a vorbit despre cum pot fi construite comunități în diferite locuri din țara sa, despre cum poate fi așezată o bucătărie în mijlocul casei, despre ce înseamnă proiectarea caselor indoneziene în pădure. Despre case construite în zone în care știi când ajungi, dar nu știi când vei pleca deoarece depinzi de vreme. 

Cei prezenți la eveniment au putut admira omo sebua (casa spațioasă) și omo hodo (casa tradițională). Ikaputra a subliniat cât de importantă a fost regândirea caselor tradiționale deoarece cei care locuiau în ele se intoxicau cu fum. Astfel a fost realizat un sistem cu ajutorul căruia fumul este scos afară. 

Pentru casele construite pe râu există opțiunea ca acestea să se miște suficient cât să poți schimba perspectiva. Casele indonezienilor sunt întotdeauna orientate către nord și sud, niciodată către est. Inclusiv casele nobililor care sunt impunătoare și care adăpostesc o întreagă comunitate, dat fiind că nobilii au câte patru soții. 


Mulțumim mult domnului arh. Catalin Berescu pentru implicare! Mulțumim invitaților pentru disponibiliate și pentru devotament. Living 2060 a fost o experiență inedită, de o diversitate sensibilă și o căldură aparte.