Prima paginăAnunțurifebruarie 2018 › Demersul OAR București „Cine trebuie să plătească întârzierile Primăriei?”. Concluzii parțiale
5 februarie 2018 • Profesional

Demersul OAR București „Cine trebuie să plătească întârzierile Primăriei?”. Concluzii parțiale

OAR București a lansat cu o lună în urmă o dezbatere publică referitoare la întârzierile peste termenul legal la emiterea autorizațiilor de construcție în București.

Până în prezent, din corespondența purtată cu PMB și cu Primăriile de sector rezultă că administrația nu deține un tablou real al problemei depășirii termenului legal în eliberarea autorizațiilor.

Pe de altă parte, grupul de lucru înființat de OAR București pe facebook „Cine trebuie să plătească întârzierile Primăriei?” a fost animat de prea puține persoane, cu comentarii tangențiale subiectului, în ciudat faptului că situația deranjează pe majoritatea arhitecților care depun documentații și că este cunoscută și dezbătută aprins în mediul neoficial. Deși toți suntem afectați, aproape nimeni nu-și asumă riscul de a semnala propriile probleme.

Concluziile parțiale ale OARB sunt următoarele:

1. Arhitecții nu comunică. Astfel, ei contribuie din păcate la o stare de fapt care se manifestă în detrimentul profesiei în ansamblu, dar și în detrimentul fiecărui autor de proiect în mod direct.

2. Un motiv recurent invocat de autorități în respingerea solicitărilor pentru autorizația de construire este acela că multe documentații conțin greșeli, astfel încât acestea trebuie reluate și întocmite corect.

3. Administrația nu este preocupată și nu are niciun interes să elimine depășirile de termen, care echivalează cu încălcarea legii. Acest fapt așază personalul din administrație într‐o poziție de forță care adesea favorizează corupția. În această situație, se impune de urgență evaluarea pierderilor financiare și ratarea conjuncturilor favorabile de către birourile de proiectare, firmele de construcții, investitorii în desfășurarea actului de construire. Acestea sunt pierderi importante în economia națională a României și cineva trebuie să răspundă pentru ele.

OAR București crede că situația poate fi remediată cu condiția ca OAR Național să analizeze oportunitatea unui buget alocat special pentru întocmirea unui studiu economic specific și să comunice la nivelul cel mai înalt al administrației pentru a asigura o colaborare punctuală pe această chestiune.

*

Acest material este prezentat de către președintele OAR București, arh. Șerban Sturdza, în ședința Grupului de Lucru al Președinților de Filiale OAR de luni, 5 februarie 2015. OAR București va continua până la terminarea prezentului mandat investigarea și o va comunica în raportul său final.


Fișiere atașate: