Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB), prin Departamentul urbanism și mobilitate urbană, a organizat luni, 5 mai 2025, o dezbatere privind înțelegerea comună a beneficiilor utilizării datelor urbane geospațiale pentru politici publice integrate.
Evenimentul a fost găzduit de Secretariatul General al Guvernului (SGG), fiind instituția care coordonează la nivel național legislația privind datele deschise.
Filiala București a OAR a fost reprezentată la eveniment prin președinte și vicepreședinte (legislație/reglementări), membri arhitecți și membri ai Consiliului Teritorial.
Scopul a fost stabilirea unei metodologii de lucru și colaborare între toate instituțiile și organizațiile care generează date, conștientizarea cu privire la existența cadrului de reglementare privitor la datele deschise, formatul lor și cunoașterea instituțiilor care produc astfel de date. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai OAR București: arh. Emil Ivanescu, arh. Andrei Fenyo, arh. Mihai Munteanu, arh. Bogdan Brănescu.
În acest context, Emil Ivănescu, președintele OAR București, a prezentat informații relevante pentru ADIZMB și SGG referitoare la harta dovezilor de luare în evidență a proiectelor de arhitectură la nivelul Municipiului București (https://www.oar-bucuresti.ro/monitorizare-dovezi/), precum și demersurile filialei concretizate în publicarea Glosarului de termeni (https://www.oar-bucuresti.ro/glosar/).
Glosarul de termeni, o inițiativă unică în România, a început prin cartarea de către Grupul de Dialog Primării al OAR București, a acelor termeni care provocau blocaje în derularea procedurilor de avizare și autorizare. O mare parte a acestor termeni sunt definiți diferit în legi, normative, standarde, iar glosarul, aduce împreună, pentru fiecare termen, aceste definiții. Glosarul a fost început printr-o acțiune de dialog cu departamentele de urbanism ale primăriilor din București, prin evidențierea și dezbaterea acestor termeni problematici. Astfel, OAR București a realizat o platformă online deschisă cu acești termeni, respectiv cu cei care sunt des utilizați în construcții și arhitectură. Colaborarea cu ASRO, a ajutat la dezvoltarea unei baze de date utilă în practica profesională de arhitectură, construcții și administrație.
Harta dovezilor din București, inițiată de OAR București, cartează și identifică dovezile emise de OAR București și coordonatele spațiale ale lucrărilor respective. Platforma este în creștere și prezintă harta interactivă actualizată la interval de la 1 - 2 ani.
Emil Ivănescu, împreună cu colegii prezenți în conferință, au explicat faptul că este necesară colaborarea cu toate instituțiile și organizațiile care dezvoltă platforme și arhive de date pentru a avea o imagine mai clară asupra mediului construit din București.
Existența acestor date deschide deja calea de eficientizare și transparentizare a Capitalei, prin exersarea cooperării instituționale. Misiunea publică a tuturor organizațiilor prezente justifică o canalizare viitoare a eforturilor de punere la dispoziție a datelor geospațiale în vederea reutilizării publice prin Observatorul Urban Metropolitan București gestionat de ADIZMB.
Crearea metadatelor accesibile public va crește calitatea fundamentării politicilor publice, precum și ajutorul pe care acestea îl oferă în luarea deciziilor administrative.
Reprezentanții filialei rămân în legătură cu comunitatea creată și își vor aduce contribuția la demersurile comune pe acest subiect.