Prima paginăAnunțuriseptembrie 2023 › Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească
11 septembrie 2023 • Evenimente

Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească

În cadrul Anualei de Arhitectură București ediția XXI, a aniversării Zilelor Bucureștiului, a 564 de ani de existența a Capitalei și a 131 de ani de învățământ superior de arhitectură în România, sub auspiciile Ambasadei Republicii Italiene în România, vă invităm joi, 14 septembrie 2023, ora 18:00, la inaugurarea proiectului cultural, educațional și editorial – „Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească ”. Expoziția îl are ca autor pe dr. arh. Luca Matei Stoian - Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.)

Evenimentul are loc în Sala de conferințe și expoziție a Muzeului de Artă Populară dr. Nicolae Minovici din Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1.

Alături de autor, vor lua cuvântul: dr. Narcis Dorin Ion, manager al Muzeul Național „Peleș” și dr. arh. Emil Ivănescu, președintele Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România.

Expoziția „Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească”, secondată de cartea sa, prezintă în variantă bilingvă - română-engleză, sursele formale și teoretice ale arhitecturii moderne românești din ariile urbane și expune operele arhitecților români interbelici din prisma interferențelor cu arhitectura italiană. Prezentarea unor documente relevante și o analiză a operelor acestora fundamentează conținutul expoziției care evidențiază și argumentează cum raționalismul italian s-a reflectat în arhitectura românească din perioada interbelică. Raționalismul italian, expresie a măsurii și echilibrului, a aspirat constant la concizie, puritate, frumusețe și eleganță.

Deoarece Bucureștiul dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică, acesta este considerat o capitala est-europeană importantă având numeroase monumente de arhitectură modernistă încadrate în stilul arhitectural internațional regăsit și în alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expoziția chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești.

Expoziția „Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească” poate fi vizitată în perioada 14 septembrie- 30 octombrie 2023, la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici din Str. Dr. Nicolae Minovici, nr.1.