Prima paginăAnunțuridecembrie 2022 › Au fost publicate cele două ghiduri pentru îndeplinirea condițiilor nZEB
5 decembrie 2022 • Profesional

Au fost publicate cele două ghiduri pentru îndeplinirea condițiilor nZEB

La începutul lunii noiembrie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat reglementările tehnice pentru aprobarea celor două ghiduri pentru îndeplinirea condițiilor nZEB (nearly Zero-Emission Building) pentru clădiri noi, respectiv cladiri existente. Ordinul nr. 2818 din 2 noiembrie a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1098 din 15 noiembrie 2022.

Câteva aspecte care trebuie reținute:

- vor intra în vigoare de la 15 decembrie anul curent;

- se discută deja de 2 ani despre obligativitatea conformării din punct de vedere al eficienței energetice a clădirilor; cele 2 ghiduri oferă metodologia clară pentru aplicarea măsurilor necesare îndeplinirii condițiilor nZEB;

- Legea 101 din 2020 precizează faptul că toate autorizațiile de construire emise după 1 ianuarie 2021 ar trebui să ducă la construcții (noi sau existente modificate) care să respecte standardele nZEB; odată ghidurile emise, putem spune că avem și instrumentele pentru implementarea acestui lucru.

Puteți consulta reglementările tehnice cuprinse în ghidurile privind măsurile de creștere a performanței energetice aplicabile clădirilor noi, în etapele de proiectare, execuție și recepție, exploatare și urmărire a comportării în timp pentru îndeplinirea cerințelor nZEB, Indicativ RTC3 si RTC4, prin accesarea linkurilor de mai jos:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/261473

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/261476

De asemenea, textele ghidurilor sunt atașate prezentului anunț.

Credit foto: Contul Facebook Energy Efficient Home


Fișiere atașate: