Prima paginăAnunțuriseptembrie 2022 › A fost lansat concursul de soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România
28 septembrie 2022 • Profesional

A fost lansat concursul de soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România

Filiala Teritorială București a O.A.R. și Asociația HELP Autism, prin Anuala de Arhitectură București 2022, cu sprijinul ASAR și AMAIS, cu girul OAR, au lansat oficial pe 27 septembrie 2022, concursul de soluții arhitecturale pentru dezvoltarea primei tabere incluzive din România, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități. Evenimentul a avut loc la Refugiu Urban din Palatul Universul. 

În contextul în care copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu există locuri de cazare care să răspundă nevoilor lor, concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă. 

Demersului inițiat de Asociația Help Autism și Filiala Teritorială București a O.A.R. s-au alăturat AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), ASAR (Asociația Societăților de Arhitectură din România) –, reprezentanți ai Filialei Teritoriale București a OAR, ai mediului de afaceri care își doresc și au posibilitatea să sprijine proiectul, părinți și copii care vor fi beneficiarii direcți ai rezultatului concursului de soluții.

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.concurs.oar-bucuresti.ro/tabara-help-campus  

În cadrul evenimentului au vorbit Emil Ivănescu (arhitect, coordonator concurs și președinte al Filialei Teritoriale București a O.A.R.), Daniela Bololoi (psiholog, activist și antreprenor social, președinte Asociația Help Autism), Mihaela Șerban (arhitect, activist pentru promovarea designului incluziv, vicepreședinte AMAIS), Adrian Zerva (arhitect și președinte ASAR), Robert Zotescu (arhitect, comisar Anuala de  Arhitectură București), copii și adolescenți - viitori beneficiari ai campusului incluziv alături de părinții lor. 

Ce înseamnă concursul de soluții pentru construirea primei tabere incluzive din România

Psiholog Daniela Bololoi

Este un vis la care avem de muncit și avem mulți oameni alături de noi care ne vor ajuta să facem ca acest vis să devină realitate. În această seară, aici, încercăm să vă aducem alături de noi, a minților aparte. 

Tabăra este locul în care acești copii învață, sunt înțeleși, acceptați și pot face progrese. Am ales o locație la munte pentru a se bucura de natura atunci când desfășoară diverse activități. Este important pentru copiii cu minți aparte să se simtă în siguranță, indiferent de situația în care se află. Mi-ar plăcea ca pentru fiecare dintre noi copiii aparte să fie priviți nu prin prisma dizabilităților. Este important să îi privim prin prisma abilităților pe care le au. Va fi un loc pentru orice copil și pentru toată lumea. 

Arh. Emil Ivănescu 

Evenimentul din seara aceasta este rezultatul unui efort mare care a început înainte să se termine pandemia. Vreau să mulțumesc mai multor oameni! Celor de la Help Autism - pentru că au avut curajul să inițieze un concurs pentru o tabără. Ceea ce nu s-a mai realizat din anii ’90. Din păcate, lipsa normativelor și a documentațiilor, deci a reperelor  din domeniu, fac imposibilă accesarea de fonduri publice pentru construcția directă a taberelor de copii. Help Autism este un pionier în această zonă. Reface o ruptură instituțională și suntem mândri că am putut să fim noi cei care am lucrat pentru acest concurs. Mulțumiri către ASAR, Uniunea Arhitecților, Universitatea de Arhitectură, către AMAIS, către toți cei care s-au implicat în acest demers. Acest concurs  de soluții se finalizează cu cea mai bună soluție de proiectare și cu un contract de proiectare cu autorii soluției. Ne bucurăm că am putut desfășura acest concurs prin cadrul Anualei de Arhitectură București care împlinește 20 de ani. Ne bucurăm să deschidem Anuala cu acest eveniment. 

Când discutăm cum să facem concursul, primul gând a fost la AMAIS deoarece este asociația care din punct de vedere profesional a fost generată de arhitecți având ca temă accesibilizarea și incluziunea. Ei au un discurs in acest sens de care noi avem nevoie. Sunt oameni care înțeleg cel mai bine ce se întâmplă în aceste spații inclusive, precum și diferitele abordări terapeutice. Pentru noi, arhitecții, este și un prilej de a experimenta noi programe neutilizate până acum în România. Tabăra va găzdui în jur de 100 de persoane. Există mai multe zone de cazare – atât a copiilor, cât și a terapeuților. Tema este foarte bine structurată și detaliată. Zona de cantină și de terapii în spații construite sunt bine explicate în temă. Conform normativelor actuale, soluția concursului de soluții se va încadra în normele unui sat de vacanță. Noi am reușit să îmbogățim mult tema. La noi nu există normativ pentru tabere, ceea ce are repercusiuni asupra calității programelor educaționale. Se fac tabere în spații nespecializate (pensiuni și hoteluri), iar vechile tabere pentru copii sunt lăsate în paragină.  În Republica Moldova există. Există normative și la noi, dar de dinainte de 1989. De aceea concursul este o inițiativă de pionierat. Avem 4 luni pentru data limită de predare a proiectelor care se vor înscrie în concurs. În prima săptămână din februarie vom avea jurizarea și vom avea un câștigător. 

Arh. Robert Zotescu

Sunt mulți arhitecți capabili care au oferit Bucureștiului arhitectură de calitate.

Trebuie să ne dăm seama că societatea noastră are foarte multe nuanțe pe care le-am ignorat de-a lungul timpului. Considerăm că este importantă educația prin arhitectură. Este important ca noi, arhitecții, să educăm vizual și social. Prin acest concurs sperăm să creăm nu doar un spațiu. Ci un spirit și să dăm o direcție pentru proiectele viitoare.

Arh. Adrian Zerva

Trebuie să ne gândim la ce ținte avem noi, cei din Ordin, din mediul universitar – care suntem implicați în procesul educațional – și care le povestim studenților că viața de arhitect este frumoasă. Am încercat să convingem Help Autism de  necesitatea și câștigul extraordinar pe care proiectul lor îl poate avea apelând la arhitecți. Este forma cea mai bună de a face loc tinerilor să intre pe piață. Arhitecții au acest rol de a educa.

Arh. Mihaela Șerban 

Pe plan local, incluziunea a fost ignorată. Aceasta joacă un rol foarte important în arhitectură. Arhitecții trebuie să acorde o atenție mai mare utilizatorilor. Atât pentru copii, cât și pentru însoțitori și angajați. Ne dorim incluziunea socială și nu segregare. Cea mai mare problemă identificată până în momentul de față a fost excluderea. Tema de concurs este designul inclusiv și de accesibilitate. Cerințele de accesibilitate care se găsesc în normativele existente vor trebui respectate de către concurenți. Soluția câștigătoare trebuie să ofere o soluție inclusivă și Integrată, să nu pună accent pe diferențele dintre utilizatori. Să nu creeze obstacole.

Concursul este organizat de către Filiala Teritorială București a O.A.R. și Anuala de Arhitectură București 2022, cu girul O.A.R.,  în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții O.A.R., publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Context

Scopul acestui concurs este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru ansamblul Tabăra Help Autism, situat în județul Hunedoara, oraș Uricani, zona denumită Câmpu lui Neag.

Analiza peisajului major din care face parte situl (macropeisajul) scoate în evidență tipologia dominantă a peisajului caracteristic montan, peisaj de pădure de amestec (fag și brad) și pajiște alpină. Zona studiată reprezintă „poarta de intrare” în Masivul Munților Retezat: peisajul este grandios, natura generoasă și orizontul este dominat de crestele munților care înconjoară orașul Uricani și satele Valea de Brazi și Câmpul lui Neag.

Masivele muntoase sunt brăzdate de pâraie care au format în timp numeroase peșteri: Dâlma cu Brazi (m-ții Retezat), Peștera nr. 4 (din Scocul Sorotei), Peștera cu Corali (Vâlcan, m-ții Retezat- Godeanu), sau Peștera Zeicului (m-ții Retezat – Rezervație Naturală speologică de categoria III), Peștera de Gheață (din Masivul Vâlcan). – (extras din Studiu Peisagistic de Biodiversitate –Uricani, sit Toplița)

Va fi prima tabără din România construită în acord cu cerințele terapiilor contemporane.

Premii
Premiul I: Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 780 000 LEI, fără TVA (din care 50 000 RON parte din valoarea contractului)
Premiul II: RON 30.000
Premiul III: RON 20.000
Mențiune I: RON 5.000
Mențiune II: RON 5.000

Calendarul apelului

Înscrieri vizită sit –  3 octombrie 2022
Vizită sit – 7 octombrie 2022
Data limită primire întrebări Runda 1 – 14 octombrie 2022
Data limită răspuns întrebări Runda 1 – 21 octombrie 2022
Data limită primire întrebări Runda 2 – 28 octombrie 2022
Data limită răspuns întrebări Runda 2 – 4 noiembrie 2022
Data limita Predare proiecte – 30 ianuarie 2023
Analiză preliminară proiecte(verificare comisie tehnică) – 3 februarie 2023
Jurizare proiecte – 8 februarie 2023
Anunț oficial câștigător(conferință de presă cu juriul – 9 februarie 2023
Publicarea Rezultatelor pe Site-ul oficial al competiției – 10 februarie 2023
Data limită depunere contestații – 10 zile de la publicarea pe site OAR București
*Data și ora limită se consideră potrivit orei oficiale pe teritoriul României.

ORGANIZATORI 

Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Festival organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni. Anuala conține cea mai amplă platformă online ce prezintă atât arhitecții-autori, toate proiectele cât și construcțiile valoroase din București. 
www.anuala.ro 

Filiala Teritorială București a O.A.R. își dorește construirea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al arhitecturii ca meserie liberală în România. Organizația urmărește focalizarea resurselor pentru promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale. Este nevoie de o voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional. 
www.oar-bucuresti.ro 

Asociația HELP Autism 

Asociația Help Autism își propune să crească șansele copiilor cu autism de a se dezvolta la potențialul lor și de a se integra social, ghidând pașii copiilor cu minți aparte, de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult, construind astfel o Românie în care mințile diverse să fie primite cu inimi deschise. 

www.helpautism.ro 

CU SPRIJINUL: 

ASAR este o inițiativă a unui grup de arhitecți români, cu activitate susținută în domeniul proiectării, reprezentanți ai unor birouri de proiectare de arhitectură. Asociația Societăților de Arhitectură din România – ASAR reunește în prezent peste 40 de membri fondatori, arhitecți și societăți de arhitectură cu experiență care doresc să se implice activ în schimbarea și evoluția domeniului construirii în România, fiind deschisă tuturor societăților de arhitectură care împărtășesc principiile asociației, membri sau nu în cadrul altor asociații de breaslă. 
www.asar.org.ro 

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea ONG-ului este de a contribui la construirea unei societăți incluzive prin aplicarea principiilor designului incluziv în arhitectură. De asemenea, realizează analize de accesibilitate pentru diverse tipuri de spații; folosește tehnologia pentru a construi incluziv și a accesibiliza platforme web și aplicații; dezvoltă proiecte sociale pentru persoanele tipice și cele cu dizabilități cu scopul de a crește incluziunea socială. 
www.amais.ro