Prima paginăAnunțurimai 2022 › Răspuns contestații - Conferința Teritorială a Filialei București a OAR
28 mai 2022 • Agenda O.A.R. București

Răspuns contestații - Conferința Teritorială a Filialei București a OAR

În data de 27.05.2022 la Filiala OAR București au fost trimise două contestații cu privire la organizarea Conferinței Teritoriale Ordinare a OAR București: o contestație realizată de doamna arh. Monica Lotreanu și a doua, realizată de dl. arh. Bogdan Ivanovici, ambele înregistrate la filiala, conform anexelor.

Atașăm cele două contestații și în același timp prezentăm răspunsul dl. avocat Marcel Toader în cazul acestor contestații.

Vă mulțumim.

Comitetul de organizare:  Arh. Daniela Calciu și Arh. Raluca Visinescu

1. Răspuns contestație doamna arh. Monica Lotreanu

Bună ziua,

Prin  notificarea comunicată privind contestarea instrucțiunilor de vot publicată pe site-ul filialei București, în primul rând contestația este inadmisibilă, neputând fi contestata o instructiune de vot.

Solicitarea de a lua cuvantul in vederea schimbarii modalitatii de votare, nu este justificată, întrucât Conferința teritorială nu poate acționa în sens contrar cu  Regulamentele 1403 si 1404/2018, publicate și în Monitorul Oficial.

EXTRAS REGULAMENT CADRU 1404/2018

Articolul 14 

Atribuțiile conferinței teritoriale

(1) Conferința teritorială are urmatoarele atribuții :

g) alege delegatii si supleantii pentru Conferinta nationala a Ordinului, in conformitate cu art. 10 din Regulamentul de organizare si functionare a Ordinului;

Articolul 21

Alegerea forurilor de conducere si a comisiilor si validarea documentelor

(1)    Votul este secret pentru alegerea membrilor forurilor de conducere si ai comisiilor si este vot deschis pentru aprobarea documentelor. 

Articolul 22

Comunicarea rezultatelor votului

(1) Comisia de verificare si numarare a voturilor va intocmi un raport semnat de toti membrii, care va fi prezentat participantilor la conferinta teritoriala.

(2) Raportul prezentat de comisia prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda:

a) numarul total al membrilor filialei cu drept de vot;

b) numarul total al membrilor filialei cu drept de vot prezenti;

c) numarul candidatilor pentru fiecare for de conducere si fiecare comisie;

d) numarul total al voturilor valabil exprimate pentru fiecare for de conducere si fiecare comisie, precum si numarul voturilor anulate;

e) lista persoanelor alese si numarul voturilor obtinute de fiecare dintre acestea;

f) lista documentelor supuse votului si numarul voturilor pentru fiecare document.

EXTRAS REGULAMENT Nr. 1403 /2018 de organizare si functionare a Ordinului Arhitectilor din Romania

Articolul 6

Conferinta nationala ordinara

(1) Conferinta nationala ordinara este constituita din membrii delegati ai filialelor teritoriale, cu drept de reprezentarep roportionala. Filialele teritoriale vor asigura participarea la Conferinta nationala cel putin a unui reprezentant al fiecarui judet cuprins in filiala, conform prevederilor legii.

Articolul 10

Delegatii la Conferinta nationala

(1) Sunt delegati ai filialelor membrii acestora care au fost desemnati la conferintele teritoriale.

(2) Filialele vor desemna prin vot un numar de delegati cu drept de a reprezenta filiala la Conferinta nationala, proportional cu numarul membrilor filialei, astfel:

a)un delegat la 20 de membri;

b)un supleant la 10 membri delegati.

(3) Sunt considerati delegati desemnati ai filialelor membrii cu plata cotizatiei la zi si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 4 ani, alesi prin vot de conferinta teritoriala pana la completarea numarului total de delegati ai filialei.

(4) Sunt considerati delegati supleanti desemnati ai filialelor Ordinului membrii cu plata cotizatiei la zi si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 4 ani, alesi prin vot de conferinta teritoriala, in functie de numarul total de delegati ai filialei. Delegatii supleanti vor inlocui delegatii titulari, care comunica, in scris, Ordinului, cu cel putin 48 de ore inainte de data Conferintei nationale, imposibilitatea participarii la lucrarile acesteia.

(5) Numele delegatilor si supleantilor, datele lor de contact (adresa postala, telefon, fax, e-mail), precum si dovada achitarii cotizatiei la zi si situatia disciplinara vor fi comunicate Ordinului in cel mult 7 zile de la data desemnarii acestora prin vot la conferintele teritoriale.

Articolul 22

Conditii de eligibilitate

(1) Pentru functia de membru al Consiliului national sunt eligibili membrii inscrisi in Ordin, fara sanctiuni disciplinare in ultimii 8 ani, cu plata cotizatiei la zi si cu respectarea conditiei de incompatibilitate prevazute la alin. (5), care au obtinut cel putin jumatate plus unu din numarul de voturi al membrilor prezenti la Conferinta teritoriala a filialei.

2. Răspuns contestație dl. arh. Bogdan Ivanovici

Bună ziua, cu privire la contestația dlui Bogdan Ivanovici, nu există în Regulamente nicio incompatibilitate sau interdicție pentru membrii care sunt în comisia de organizare. Este un principiu in Legislația civilă, unde legea nu prevede și nici noi nu trebuie să prevedem . Deci nu se pot face adăugări la regulamente sau la lege dacă nu sunt stabilite incompatibilitățile in mod expres.

Acestui răspuns ii atașăm un răspuns al dl. avocat pe aceeași tema, punct de vedere cerut de Colegiul Director  în   data de 30 Mar 2022

LEGEA 184/2001

Bună ziua,

În urma analizei legislației, am plecat de la prevederile legii 184/2001 care prevede la art. 34 că organizarea și funcționarea ordinului se va face prin Regulament.

Având în vedere că filiala are personalitate juridică și aceasta a avut și are un regulament propriu, din care am extras ca singură incompatibilitate   este doar pentru cei care sunt membrii in comisia de verificare si numărare a voturilor .

In aceste condiții, unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem , este un principiu vechi care exista si la noi reglementată

Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus

Această regulă sugerează că unei formulări generale a textului legal trebuie să-i corespundă o aplicare generală a acestuia, fără a face apel la distincții pe care legea nu le prevede.

In aceste condiții in care in mod expres legiuitorul sau autoritatea NU a prevăzut in mod expres o incompatibilitate, nu putem crea o altă incompatibilitate, unui membru.

I. LEGEA 184/2001

Art. 32. - (1) Activitatea curenta a Ordinului Arhitectilor din Romania este coordonata de Colegiul director.

(2) Colegiul director este ales cu votul majoritatii membrilor Consiliului national.

(3) Cel putin doua treimi din numarul membrilor Colegiului director trebuie sa fie arhitecti cu drept de semnatura.

Art. 33. - Forurile de conducere, comisiile Ordinului Arhitectilor din Romania si conducerea filialelor teritoriale sunt alese prin votul secret al majoritatii participantilor cu drept de vot.

Art. 34. - Organizarea si functionarea Ordinului Arhitectilor din Romania vor fi stabilite prin Regulamentul Ordinului, aprobat de Conferinta nationala.

II. REGULAMENT FILIALA BUCURESTI

Art.17

Comisia de verificare și numărare a voturilor

1. Pentru cazurile când exercitarea votului este secret, la începutul Conferinței Teritoriale se va alege o Comisie de verificare și numărare a voturilor. În cazul votului deschis, numărătoarea votului va fi făcută de secretariatul Conferinței cu sprijinul aparatului tehnic al Filialei.

2. Comisia de verificare și numărare a voturilor va fi formată din 7 membri dintre participanții care nu și-au depus candidatura pentru forurile de conducere sau comisiile Filialei sau ale Ordinului, iar alegerea membrilor acesteia se va face prin vot deschis în ordinea depunerii cererilor.

3. La începerea conferinței va fi comunicată componența Comisiei de verificare și numărare a voturilor, și eventualele contestații, formulate în scris, depuse la Comisia de organizare a Conferinței Teritoriale până la ora anunțului.

4. Comisia de verificare și numărare a voturilor alege un președinte, dintre membrii săi, care are rolul de a coordona etapele procesului de votare, de a supune votului comisiei problemele de procedură apărute pe parcursul procesului de votare și de a comunica rezultatele.

III.  REGULAMENT-CADRU nr. 1404/1 din 30 iunie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea filialelor teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România

Art. 19: Comisia de verificare și numărare a voturilor

(1)Comisia de verificare și numărare a voturilor va fi formată, după caz, din 3 sau 5 membri dintre participanții care nu și-au depus candidatura pentru forurile de conducere sau pentru comisiile alese.

(2)Componența nominală a comisiei de verificare și numărare a voturilor va fi desemnată de plenul conferinței teritoriale, cu votul majorității simple a membrilor prezenți.

(3)Comisia alege dintre membrii săi un președinte, care are rolul de a coordona etapele procesului de votare și de a supune votului comisiei problemele de procedură apărute, precum și de a comunica plenului conferinței teritoriale toate rezultatele votului.

Cu stimă,

avocat Toader Marcel


Fișiere atașate:

Conferința Teritorială OAR București – mai 2022 →