Prima paginăAnunțurimartie 2022 › 4 martie 1977 – istoria care nu trebuie să se repete
4 martie 2022 • Agenda O.A.R. București

4 martie 1977 – istoria care nu trebuie să se repete

În urmă cu 55 de ani, în 56 de secunde, în București au fost 1.391 de victime. La nivelul întregii țări au fost 11.300 de răniți. Peste 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Pierderile materiale au fost de 2 miliarde de dolari, 70 de procente din aceste pierderii fiind în Capitală. Cutremurul din 4 martie a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și a fost simțit în aproape toată zona Balcani. 

Ziua de 4 martie ne va obliga mereu să ne gândim la riscurile clădirilor care nu respectă standardele în domeniul construcțiilor și al proiectării. Este important să înțelegem pericolul real pe care îl reprezintă clădirile astfel construite, risc pe care îl lăsăm moștenire. De asemenea, este prioritar să ținem cont de vulnerabilitățile care apar la clădiri odată cu trecerea timpului. Reabilitarea ar trebui să fie cuvântul care să guverneze  discursul pe care îl avem atunci când se discută despre construcțiile vulnerabile. 

Capitala are un fond construit care trebuie reabilitat cu prioritate. Considerăm că intensificarea programelor de prevenție este vitală. Este vorba de informarea și educarea populației pentru situațiile neprevăzute când este necesar și obligatoriu ca oamenii simpli să știe unde se pot adăposti în siguranță în propria locuință. 

OAR București colaborează cu organizațiile care sunt preocupate de problematica unui posibil seism în Capitală. Arhitecții bucureșteni s-au implicat mereu în problematica riscului organizând conferințe și mese rotunde pe tema riscului seismic. Proiectul URBASRISK – „Urban Blocks in Central Protected Area in Multiple Hazard Aproach – Assessments, Mapping and Strategies for Risk Mitigation – Case Study Bucharest Destructured Zone by Razing Occurring in the Communist Period (2012-2016)” – dezvoltat de UAUIM și INCERC este o contribuție la o nouă paradigmă a reducerii riscului la multi-hazard care să facă față amenințărilor cu care se confruntă Europa la scară urbană, în special în zonele de patrimoniu. URBASRISK a propus pe baza unei diagnoze multidisciplinare exploratorii extinse dezvoltarea unei metodologii de scalare a tuturor componentelor ce contribuie la escaladarea riscului  - hazard, elemente expuse, vulnerabilitate. 

De asemenea, proiectul Bucureștiul Pregătit, https://bucurestiulpregatit.ro/ al Fundației Comunitare București este o platformă pentru publicul larg, cu măsuri și inițiative practice de pregătire în caz de cutremur. Programul Bucureștiul Pregătit pune oamenii împreună și le canalizează energiile către cauza pregătirii individuale pentru cutremur.

Cu această ocazie vă invităm la sediul OAR București, în cadrul EXPOhubOARB, unde va fi vernisată expoziția „APARTAMENT 50+”, aceasta fiind un pretext de a aduce în fața publicului larg subiectul blocurilor construite preponderent în perioada comunistă care încep să depășească 50 de ani vechime, durata de viața proiectată și au nevoie de atenție. Siguranța acestor blocuri, inclusiv cea legată de seism, este esențială pentru calitatea vieții.

OAR București are un parteneriat cu  Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic  (AMCCRS) pentru dialog pe diferite probleme de consolidare și reabilitare. AMCCRS derulează Programul Municipal de Restaurare dezvoltat de PMB prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Atragem atenția asupra necesității consolidării a tot ceea ce înseamnă fondul construit vechi. Credem că atunci când discutăm despre calitatea și siguranța vieții trebuie să fim cât se poate de responsabili. Dincolo de declarații și statistici, este primordial sa acționăm și să existe o coerență în tot ceea ce înseamnă politicile publice în caz de calamitate: de la informarea corectă a populației despre ce trebuie și poate să facă fiecare la nivel individual, până la consolidări prioritare ale clădirilor vulnerabile, respectiv responsabilitate maximă din partea tuturor celor implicați în procesul  care vizează siguranța fondului nou construit.  

Foto: Biserica Enei - 1977, fotografie făcută din Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”