Prima paginăAnunțuriaugust 2021 › Relația pripită și forțată între Ministerul Culturii – Ordonanță - Patrimoniu
30 august 2021 • Patrimoniu

Relația pripită și forțată între Ministerul Culturii – Ordonanță - Patrimoniu

Astăzi, 30 august 2021,  este data limită pentru consultarea publică a proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. 

Proiectul a fost făcut public cu un termen de consultare scurt – a fost publicat pe 20 august - și fără a se lăsa un interval decent pentru introducerea eventualelor amendamente primite, Ordonanța urmând a fi supusă votului pe data de 31august 2021. Așa cum a fost gândit, documentul aduce transformări esențiale în funcționarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Pe de altă parte, OAR București își exprimă dezacordul cu privire la multe aspecte în ceea ce privește propunerile făcute și nediscutate în prealabil cu organizațiile profesionale, deși există grupuri de lucru comune care se întâlnesc în mod constant și ar fi putut colabora în acest sens. Din partea Ministerului Culturii nu a fost dată niciun fel de informație cu privire la intențiile acestuia, intenții care se regăsesc în proiectul de Ordonanță.

OAR București consideră un aspect pozitiv faptul că Ministerul Culturii dorește să eficientizeze și să îmbunătățească anumite proceduri generate de Legea 422/2001, o lege complexă care conformează esențial preluarea identității istorice și evoluția întregului patrimoniu cultural național, inclusiv pe cel al Capitalei.

De aceea, alături de OAR Național și de Fundația Pro Patrimonio, deși considerăm că anumite modificări ale Legii 422/2001 sunt necesare și sunt de bun augur, regimul și forma în care sunt propuse prin acest proiect de Ordonanță sunt lipsite de temei și potențial distructive pentru patrimoniul cultural național.

Prin urmare, am solicitat astăzi retragerea proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Solicitarea a fost trimisă atât Președintelui României, dl. Klaus Iohannis, cât și Primului Ministru, dl. Florin Câțu, cu numerele de înregistrare 1142/30.08.2021, respectiv 1141/30.08.2021.

De asemenea, solicitărilor le-a fost anexată și scrisoarea deschisă patrimoniu din data de 08.07.2020 adresată ministrului Culturii, dl Bogdan Gheorghiu, ca dovadă de bună credință într-un dialog care speram că poate fi deschis încă de acum un an în urmă.

Afirmăm răspicat: o îmbunătățire a legislației pentru Patrimoniu trebuie făcută responsabil și în comunicare reală cu organizațiile profesionale, cu mediul de proiectare și de construcții.

Foto: Pagina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului


Fișiere atașate: