Prima paginăAnunțurinoiembrie 2020 › Invitație dezbatere „Cum aducem publicul aproape de patrimoniul cultural ?”
11 noiembrie 2020 • Evenimente

Invitație dezbatere „Cum aducem publicul aproape de patrimoniul cultural ?”

Institutul Național al Patrimoniului, Fundația ProPatrimonio și Asociația Da'DeCe vă invită la prima dezbatere din comunitatea "Patrimoniu la viitor".

3 organizații din România, cunoscute pentru activitatea lor în domeniu, au pornit de curând proiectul unui Centru național de informare și promovare a patrimoniului cultural - un demers în care întrebările corecte sunt mai importante decât orice plan sau strategie predefinită.

La întrebarea centrală Cum putem face ca patrimoniul să ajungă la oameni și oamenii să se bucure de patrimoniu? dăm cuvântul oamenilor și pornim o serie de întâlniri de "sfat", la care sperăm să strângem un #PublicDePatrimoniu cât mai numeros.

Vă așteptăm - online - vineri, 13 noiembrie, începând cu ora 13:00
  Pornesc discuția, cu răspunsuri din experiența lor de până acum, amfitrionii Raluca Munteanu (Fundația ProPatrimonio), Iulia Iordan (Asociația Da'DeCe) și Ștefan Bâlici (Institutul Național al Patrimoniului), însă doar ca încălzire pentru adevărata dezbatere stârnită de propunerile și întrebările voastre. Moderează Raluca Iacob (m3culture).
  Pentru a putea participa direct la discuție, vă rugăm să vă înregistrați din timp pe platforma Zoom, urmând acest link https://bit.ly/3ljuvPM. Locurile sunt limitate!   Evenimentul va fi înregistrat și va putea fi urmărit LIVE pe pagina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului.

Dacă doriți să primiți notificări despre viitorul centru de informare și evenimentele care urmează, vă invităm să vă înscrieți în comunitatea "Patrimoniu la viitor" urmând acest link.
În speranța că ne vom revedea curând - și în format offline, la Casa de Tâgoveț sau în spațiile organizațiilor partenere din țară -, vă așteptăm la dezbaterea de vineri, 13 noiembrie, și oricând cu întrebări la comunicare@patrimoniu.ro.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Proiectul In-Herit - Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural este un parteneriat între Institutul Național al Patrimoniului, Fundația ProPatrimonio, Asociația Da'DeCe și Institutul Meșteșugurilor din Norvegia, finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponbile aici și aici.
Despre partenerii proiectului

Institutul Național al Patrimoniului (INP) - beneficiarul finanțării - este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.

Institutul Norvegian al Meșteșugurilor din Lillehammer are drept scop documentarea, prezervarea și promovarea cunoașterii, culturii și profesiilor din domeniul meșteșugurilor tradiționale, precum și încurajarea interesului publicului general pentru aceste practici și metode.  Mai multe detalii pe https://eng.handverksinstituttet.no/ .

Fundația Pro Patrimonio derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere a celui arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale. Mai multe detalii pe www.propatrimonio.org .

Asociația Da’DeCe promovează în moduri inedite educația culturală, cu precădere pe cea muzeală, în rândul familiilor și copiilor, urmărind înțelegerea de către publicul tânăr a semnificației culturii în sens larg și facilitând accesul spiritual și fizic la patrimoniul cultural. Mai multe detalii pe https://asociatiadadece.ro/ .
 
Despre finanțatori
 
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
 
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.