Prima paginăAnunțurimartie 2019 › O.A.R. București la evenimentul ”București Capitală Seismică Europeană 4 martie 1977 – 4 martie 2019”
6 martie 2019 • Evenimente

O.A.R. București la evenimentul ”București Capitală Seismică Europeană 4 martie 1977 – 4 martie 2019”

Cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la marele cutremur din 1977, Biroul de Consultanță și Expertiză din cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a organizat, ieri 4 martie a.c., evenimentul ”București capitală seismică europeană 4 martie 1977 – 4 martie 2019 ”, la care a participat și Filiala București a Ordinului Arhitecților din România în contextul inițierii unui parteneriat strategic în noua paradigmă a riscului seismic urban - București Capitală Seismică Europeană.

A fost un prilej deosebit pentru a marca nu doar împlinirea a 42 de ani de la marele dezastru care a zguduit întreaga țară dar și durerea unei națiuni care își comemorează anual victimele - mari actori și personalități ale vremii. Evenimentul a reprezentat și o oportunitate uriașă de a discuta și de a identifica soluții de gestionare a riscului seismic la nivelul Capitalei în ansamblu, dar, mai ales, la nivelul infrastructurilor critice ale RADET și ELCEN care sunt extrem de importante pentru bunul mers al întregului sistem de termoficare din capitală.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oameni a căror experiență este de necontestat și care au emis opinii valoroase în ceea ce privește expunerea la hazarduri seismice, modalități de gestionare a riscului seismic, capacitate de adaptare, precum și de reacție post-seism.

Și-au adus contribuția importantă la discuții reprezentanții Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, reprezentanți ai Colegiului Medicilor, prof. Nicolae Steiner, expert internațional NATO pentru Medicină de Dezastru, furnizând informații importante și propunând măsuri care pot fi luate în caz de hazard seismic.

Au participat la eveniment și elevi ai Complexului Educațional Lauder-Reut în calitate de reporteri de vecinătate într-o Capitală Seismică Europeană și, totodată, în calitate de doritori să afle cât mai multe detalii privind reziliența urbană și măsurile de contracarare a riscului seismic urban.

Capitala României, Bucureștiul, reprezintă, din punct de vedere arhitectural și urbanistic, un mix de țesuturi urbane și arhitecturale ale diferitelor stiluri și perioade, o emblemă vie a dialogului multicultural și etnic. În acest context, comunitatea evreiască a  dezvoltat, istoric, o zona importantă din aria centrală a orașului, oferind Capitalei construcții de mare valoare arhitecturală atât din zona civică cât și rezidențială. Acest fond construit și patrimoniu încă există și trebuie să dăinuie alături de toate celelalte valori ale orașului.

În acest context, rolul Filialei București a Ordinului Arhitecților din România este unul esențial în susținerea inițiativelor de păstrare a acestui fond important pentru Capitală  și pentru memoria trecutului ei. Cu această ocazie, au fost inițiate primele discuții între O.A.R. București și Israel Association of United Architects în vederea realizării unui parteneriat strategic pentru Consolidarea patrimoniului sacru evreiesc și, totodată, consolidarea infrastructurilor critice urbane într-o Capitală Seismică Europeană. Credem că acest parteneriat va deschide oportunități reale pentru prezervarea și salvarea acestui patrimoniu extrem de important pentru Capitală. Parteneriatul va fi construit sub egida „București - Capitală Seismică Europeană”, ocazie cu care vor fi dezbătute profesionist diferite aspecte esențiale care țin de București și de natura fondului construit al acestuia, cu integrarea  din punct de vedere arhitectural și urbanistic de noi abordări și instrumente de conservare și consolidare a patrimoniului arhitectural urbanistic. Astfel, potrivit viziunii noastre comune, vom iniția o nouă cultură arhitecturală bazată pe un dialog inter-cultural româno-israelian, unde abordarea umanistă, sinergia identitară, conservarea durabilă a simbolurilor arhitecturale inter-comunitare se vor realiza prin transfer reciproc de tehnologii arhitecturale și bune practici urbanistice care să conserve patrimoniul sacru româno-israelian în contextul riscului seismic urban, în noua paradigmă a globalizării mediului de securitate și de reziliență urbană.