Prima paginăAnunțurimartie 2018 › Cursuri de „Arhitectura Romei” pentru arhitectii de toate varstele, sub indrumarea si conducerea Prof. Arh. Francesco Capellari (Facultatea Terrafirma din Vicenza)
23 martie 2018 • Evenimente

Cursuri de „Arhitectura Romei” pentru arhitectii de toate varstele, sub indrumarea si conducerea Prof. Arh. Francesco Capellari (Facultatea Terrafirma din Vicenza)

Va propunem un program de “lectii de arhitectura” destinat arhitectilor de toate varstele si de toate specializarile, pentru a le mentine vie pasiunea si creativitatea.

Programul este conceput cu distinsul "profesor emeritus" Francesco Capellari, fost presedinte al juriului pentru Bienala de Arhitectura de la Venezia in 2011-2012 impreuna cu Dr. Arh. Bogdan TOFAN - Conferentiar la UAIM (vice-comisar la acea data) si este inspirat de un curs organizat pentru arhitectii americani.

Tema propusa pentru  prima sesiune destinata arhitectilor romani este: “Arhitectura si arhitectii Romei” 

Programul este gandit intr-o configuratie de 18 - 20 persoane, 

5 zile in perioada: 1 septembrie – 10 septembrie 2018.

Subiectele sesiunii sunt:

1.    Roma Romana 

Roma Republicana si Imperiala (Basilica, Pantheon, Catacombele romane, Nero - Domus Aurea, Baile publice, planul basilical)

2.    Roma papala (medievala)

Biserici Paleo-crestine, San Clemente,

Renascentista Tempieto, San Pietro, Palatele,

Baroca (piata Spaniei, Navona, Sant’Ivo la Sapienta)

3.    Roma moderna si contemporana (Maxxi Museum – Zaha Hadid, "Auditoria" de Renzo Piano, Biserica Jubileului si Ara Pacis – Richard Meier, Moscheia di Roma – Portogesi) si altii

Arhitectura din timpul fascismului

Lectiile vor fi sustinute, cu sprijinul “Terrafirma” Facultatea de Architectura din Vicenza, de profesorul  Francesco Cappellari care va coordona si conduce cursul si vizitele la obiectivele vizate cu scopul de a intelege viata arhitectilor in locul si timpul respectiv ca o lectie pentru arhitectii de astazi.

Costul estimat este de 900 EURO/per particitant si acopera cheltuielile de transport, cazare, cursuri si vizite. Cazarea la Roma se va face intr-un hotel desemnat de Terrafirma. Incursiunea culturala va  incepe intr-o simbata si se va termina duminica. Detaliile vor fi elaborate si prezentate prin materiale informative care vor putea fi descarcate de pe site-ul UAR.

Uniunea Arhitectilor din Romania apreciaza si sustine acest program, important pentru pregatirea arhitectilor si intelege sa sprijine financiar tineri arhitecti, cu inclinatii deosebite.

In acest scop, UAR va cofinanta participarea la aceste cursuri cu suma de 500 eur/persoana  pentru 5 tineri arhitecti (cu varsta de pana la 35 ani).

Selectia celor care vor beneficia de sustinerea UAR se va face pe baza de cerere si material justificativ care va cuprinde:

a.    Fiecare architect / student arhitect va scrie un material de 2000 - 2500 de cuvinte  despre un monument semnificativ pentru arhitectura romaneasca din ultimii 100 de ani, sau din arhitectura romana aflat intr-o situatie precara, cu potential deosebit in situatia restaurarii si reabillitarii – in limba engleza.

b.    Materialul va fi sustinut grafic -  desen, fotografii, fotomontaj, altele.

c.     Materialul va contine o bibliografie.

Cererile si lucrarile se vor depune pana la data de 1 mai 2018 la sediul UAR.

Juriul va fi alcatuit din:

-       Cei doi coordonatori ai programului si 3 membrii desemnati de UAR

Aceasta se doreste a fi o actiune periodica bi-anuala, cu publicarea materialelor executate de participanti care isi dau acordul pentru ca materialele considerate valoroase sa fie publicate, in 2019, si expuse in Bienala de arhitectura 2018.

Informatii suplimentare pot fi solicitate pe tofan.bogdan@uauim.ro

 Platner's map of Rome for The Topography and Monuments of Ancient Rome (1911).

Sursa imagine: https://en.wikipedia.org/wiki/Topography_of_ancient_Rome