Prima paginăAnunțurimartie 2016 › Informare privind PMUD -Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov
1 martie 2016 • Agenda O.A.R. București

Informare privind PMUD -Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov

Ce este PMUD?

Un plan de mobilitate urbană durabilă este un plan strategic conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a oamenilor și companiilor în orașe și în împrejurimile acestora, pentru a avea o mai bună calitate a vieții. Acesta se bazează pe practicile existente de planificare și ia în considerare principiile de integrare, participare și evaluare.

Obiectivul PMUD

“Dorim să îmbunătățim mobilitatea și calitatea vieții pentru cetățenii noștri”.

*****

În data de 26 februarie, la ședința Comisiei pentru Dialog Social din cadrul Primăriei Municipiului București a fost invitat Marian Ivan, membru fondatorul Asociației Optar, pentru a face o prezentare a principiilor care stau la baza realizării planurilor de mobilitate durabilă, așa cum sunt prevăzute și în ghidul Uniunii Europene. Ghidul este un document oficial care conține atât concepte generale, cât și idei deja testate în urma experienței diverselor orașe de reducere a traficului. Documentul nu este unul adresat specialiștilor, ci reflectă o serie de principii cunoscute de toți actorii orașului. (1)

Principiul de bază al planificării contemporane PMUD este abordarea participativă, care pune accent pe oameni spre deosebire de planificarea tradițională care este axată pe trafic, alături de o serie de concepte care generează un tip de viziune și abordare. (fig 1.)

Bucureștiul este cel mai congestionat oraș din Europa (2). Potrivit studiilor din 2014, traficul din București a crescut cu 15% în urma ieftinirii carburantului. De asemenea, politicile de „fluidizarea traficului” a dus la creșterea acestuia și la congestionare, prin realizarea pasajelor supra și subterane, realizare fără studiu de impact. ”Să fie clar pentru oricine: mai multe străzi, mai mult trafic! Mai multe parching-uri, mai atractivă e invitația la trafic. Ați făcut un pod în oraș? Felicitări, veți avea mai mult trafic!” – Jahn Gehl – specialist în politici de mobilitate și trafic, în 2011 la inaugurarea pasajului Basarab.

Punctele reprezentative ale prezentării:

· cunoașterea și înțelegerea principiilor logice a planului de mobilitate se concretizează într-o strategie și o viziune despre mobilitatea urbană durabilă;

· fluidizarea traficului este un concept greșit, fiind o măsură care duce la congestionarea acestuia;

· este nevoie de o viziune comună a tuturor celor implicați și de o abordare participativă a planificării;

· cei responsabili de realizarea PMUD trebuie să se asigure că fac atât informarea activă a publicului și să asigure în mod constant dialogul între toate părțile implicate;

· este importantă continuitatea strategiei indiferent de schimbările politice sau administrative.

Principiile PMUD:

Încurajarea transportului alternativ public (TP) implică descurajarea traficului auto. În contextul în care, în București, transportul cel mai comod este cel cu automobilul personal, este nevoie de un schimb de paradigmă care vizează intervenții strategice pe:

· Spațiul public - favorizator de socializare, confort estetic, atractivitate pentru mersul pe jos, spații verzi de calitate, promovare shared space (folosire comună a spațiului de pietoni și automobile)

· Accesibilitate – intervenții urbane în spațiul public pentru creștere a gradului de accesibilitate și mobilitate pentru o categorie mai amplă de utilizatori: rampe, corelare niveluri stradă/ trotuar/ transport public, marcaje tactile, benzi contrastante etc.

· Transport public – facilitarea utilizării TP, restrângerea accesului în centru prin parcări de tip Park&ride, îmbunătățirea transportului în comun: metrou, tramvai, autobuz etc., utilizarea echilibrată a carosabilului, spațiu egal pentru automobile și biciclete, prioritate pentru TP, sensuri giratorii neridicate și marcate în plan.

· Biciclete – condiții de siguranță, prioritate în trafic și la giratoriu, signalistică adecvată, sistem public de biciclete, favorizare circulație cu bicicleta, sistem de închiriere biciclete etc. Aceste principii se validează doar dacă se oglindesc în soluțiile și proiectele individuale ale PMUD. Menținerea atenției constante asupra acțiunilor promovare de Planul de Mobilitate și participarea activă la alegerea și implementare viziunii în mod corect și coerent.

Conținutul PMUB București – Ilfov îl puteți accesa aici:
http://www.pmb.ro/servicii/transporturi_drumuri/docs/planul_de_mobilitate_durabila_2016-2030.pdf În prezent, PMUD se află la avizare la Agenția de Mediu. Pentru a fi implementat, PMUD va necesita adoptare și asumare din partea Consiliului General și a Primăriei Muncipiului București, direcții beneficiari ai planului.

Fig. 1 - extras din ghid, pag. 6.

Listă documente PMUD:

1.Ghidul UE pentru mobilitate durabilă, tradus în limba română: http://oer.ro/wp-content/uploads/bump-guidelines_ro.pdf

2. http://www.agerpres.ro/social/2015/04/01/bucurestiul-orasul-cu-cel-mai-congestionat-trafic-din-europa-08-53-39 3. http://www.b365.ro/traficul-bucurestean-sufocat-de-masini-cu-15prc-mai-multe-masini-pe-strazile-capitalei-fata-de-2014_232140.html Anexă găsiți informarea OPTAR cu privire la discuția de vineri 16 feb: https://www.facebook.com/notes/optarro/sedinta-comisiei-de-dialog-social-primaria-municipiului-bucuresti-doua-puncte-de/1000676943339110 Pentru mai multe informații și implicare directă, accesați: http://etimpultau.ro/ și http://optar.ro/.

Sursa foto:
http://bp0.blogger.com/_k8Y0SWU8PJM/Rym__7u6Z_I/AAAAAAAAACk/55XpSWglWoE/s1600-h/espacio+coches.jpg

https://www.facebook.com/notes/filiala-bucuresti-a-oar/informare-privind-pmud-planul-de-mobilitate-urban%C4%83-durabil%C4%83-bucure%C8%99ti-ilfov/986487088097806

arh. Alexandra Stoica
Analist de informații OAR București

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Sf. Constantin nr.32, sector 1
010219 București, România

Punct de lucru
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014 București, România

tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro