Prima paginăAnunțuriaugust 2014 › Intervenție de urgență Casa Enescu, sat Mihăileni, august 2014
22 august 2014

Intervenție de urgență Casa Enescu, sat Mihăileni, august 2014

Stimați colegi,

Intervenția de urgență pentru salvarea casei Enescu - casa mamei compozitorului George Enescu - s-a încheiat. Punerea în conservare a clădirii înainte de venirea ploilor și zăpezilor s-a realizat prin voluntariat și donații, mobilizând un mare număr de oameni din România și din străinătate. Reamintim că, în urma campaniei realizate de Societatea Internațională George Enescu din Viena condusă de pianista Raluca Știrbăț, Casa Enescu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din România în 2013.

Intervenția de urgență a fost inițiată de domnul arh. Șerban Sturdza, Președinte al Filialei București a Ordinului Arhitecților din România și Director Executiv al Fundației Pro Patrimonio și s-a derulat în parteneriat cu Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România. Lucrările s-au făcut pe baza unui contract de mecenat cu proprietarii clădirii.

Lucrările de intervenție de urgență au avut loc în perioada 4-14 august 2014 la Mihăileni și au fost realizate de către o echipa de meșteri locali, în prezența voluntarilor care au documentat șantierul și împrejurimile, au asigurat informarea despre proiect în localitate și buna înțelegere cu vecinii.

Înainte de începerea lucrărilor efective, obiectele de mobilier găsite în interior au fost inventariate și transportate în Botoșani la un atelier specializat de restaurat mobilier, care s-a oferit pro-bono să recondiționeze obiectele.

Pentru punerea în siguranță a casei s-au realizat sprijiniri interioare și exterioare la pereții din piatră ai beciului, a grinzilor planșeului peste parter și a șarpantei. Pe fațada principală infiltrațiile de apă au produs prăbușirea parțială a pereților beciului antrenând și structura pridvorului din față. Astfel talpa pridvorului a fost sprijinită, iar peste zona surpată s-a extins acoperișul cu o streașină pentru a opri pătrunderea apelor și zăpezii. Întregul acoperiș a fost învelit cu folie tip poliplan (bannere reciclate primite ca donație), prinsă cu șipci și cuie.

De jur împrejurul casei s-a realizat un șanț taluzat, la o distanță de 3m, care colectează apele de ploaie și le îndepărtează de fundațiile casei.

Toate lucrările efectuate sunt reversibile și nu au modificat în nici un fel arhitectura interioară și exterioară a clădirii. Structura de lemn adăugată și folia așezată pe acoperiș sunt elemente provizorii care previn colapsul clădirii și care vor permite începerea lucrărilor de consolidare efectivă și restaurare.

Studenții arhitecți voluntari - coordonați de Fundația Pro Patrimonio - au redactat releveul complet al casei și al fântânii care sunt necesare pentru proiectul ulterior de restaurare. De asemenea au studiat, inventariat și detaliat elementele de tâmplărie pentru a permite recondiționarea lor ulterioară și au redactat releveul sobelor necesar pentru reparația lor.

Localitatea întemeiată lângă vamă pentru comerț are o istorie bogată, dar care s-a pierdut aproape complet în al doilea Război Mondial. Discuțiile studenților cu locuitorii din Mihăileni au adus informații utile pentru analiza urbanistică a PUG-ului ( în curs de realizare), aceștia relatând despre puținele mărturii rămase din vechiului târg, dar care constituie un mare potențial pentru o posibilă dezvoltare.

În timpul intervenției, filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România a organizat (între 8-10 august) la Suceava și Botoșani, cea de a III-a ediție a Zilelor Culturii Urbane. În ziua de deschidere a evenimentului (8 august), la Uzina de Apă din Suceava, doamna Raluca Știrbăț și domnul arh. Șerban Sturdza au prezentat demersurile întreprinse pentru salvarea Casei Enescu. În după-amiaza zilei de 10 august s-a organizat o vizită la Mihăileni, unde a avut loc un micro recital al tânărului violonist Alexandru Semeniuc în fața casei compozitorului.

Transmitem mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în salvarea imobilului și care au participat la lucrări:

- Filialei Nord-Est a O.A.R., domnului arh. Constantin Gorcea, Președinte, domnului arh. Dan Octavian Botez, Vicepreședinte, domnilor arhitecți Mihai Tulbure și Mircea Curteanu și tuturor colaboratorilor acestora;
- Primăriei Mihăileni, domnului Primar Ioan Laurențiu Barbacariu și domnului consilier Ștefan Apetrei pentru colaborarea în proiectul de intervenție de urgență și pentru găzduirea, masa și transportul voluntarilor;
- doamnei ing. Adriana Ungureanu, autoarea proiectului de structură pentru intervenția de urgență, persoana care s-a ocupat de obținerea Autorizației pentru această intervenție;
- echipei de realizare a proiectului de arhitectură pentru intervenția de urgență: arh. Raluca Munteanu, arh. Raluca Mihalache, arh. int. Lucia Leca și arh. int. Mika Nilich;
- domnului arh. Lucian Rădulescu care a asigurat asistență tehnică și muncă voluntară alături de echipa de lucru și grupul de studenți;
- firmei de construcții SC Azoaldi SRL, domnului Ovidiu Ionică și echipei de meșteri care au executat lucrările de intervenție – valoare contract 800 EU;
- celor 11 studenți arhitecți voluntari care au asigurat releveul și ilustrarea fotografică: Natașa Lee Andrei, Mădălina Elena Bălulescu, Alice Maria Dimofte, Ionuț Dohotariu, Elena-Rucsandra Maior, Alexandru Miron, Andra Eliza Poenaru, Răzvan Stanciu, Andreea Diana Stancu, Alexandru Nicușor Tone și Vlad Alexandru Voicu;
- vecinilor din Mihăileni, în special proprietarei, doamna Cornelia Constantinescu, tânărului Alexandru Tomiuc și bunicii lui, Ecaterina Tomiuc, născută în Mihăileni, care au împărtășit voluntarilor din cunoștințele și experiențele lor;
- tuturor donatorilor, în bani sau materiale.

Eforturile celor implicați vor fi canalizate, printr-o maximă popularizare și transparență a proiectului, către înființarea în casa Enescu de la Mihăileni nu doar a unui muzeu, ci mai ales a unui centru de rezidență muzicală și culturală, prin revitalizarea acestui loc important pentru Bucovina și implicarea activă a comunității locale.

Precizăm că pentru salvarea Casei Enescu din satul Mihăileni s-a apelat la donații publice, în bani și în materiale, sumele strânse până la 1 august 2014 fiind de 1800 EU și 16200 lei. Fondurile strânse de Societatea Internațională George Enescu din Viena împreună cu revista Timpul din Iași au fost transferate în contul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților pentru a susține campania de punere în conservare și ulterior de reparație a Casei Enescu.

Fiecare donator va primi un Certificat de Donator și o lista detaliată a costurilor.

Așteptăm în continuare donații, în bani și materiale, în conturile de mai jos:

Titular conturi:
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
Cod Identificare Fiscală 14244188
str. Academiei nr.18-20, Sector 1, București, România
Telefon: +4021 3039226, +4021 3155066

Conturile sunt deschise la Raiffeisen Bank S.A., Agenția Victoria
Calea Victoriei nr.21, sector 3, București

Cont IBAN EURO RO42 RZBR 0000 0600 1676 3759
Cont IBAN LEI RO43 RZBR 0000 0600 1676 3741

Cod BIC Raiffeisen Bank RZBRROBU

Cu stimă,

August 2014,

arh Șerban Sturdza
Președinte O.A.R. București

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro