Prima paginăAnunțuriiulie 2014 › Noutăți privind Casa Enescu
21 iulie 2014

Noutăți privind Casa Enescu

Stimate colege,
Stimați colegi,

Vă prezentăm o scurtă informare privind demersurile întreprinse de Filiala București a Ordinului Arhitecților din România pentru salvarea Casei Enescu din satul Mihăileni, acțiune prezentată de domnul arh. Șerban Sturdza în cadrul Conferinței Teritoriale de alegeri din 19 mai 2014.

Situația locuinței a fost prezentată în cadrul ședinței președinților de filiale organizată de O.A.R. în data de 26 mai 2014 și discutată în reuniunile Colegiului Director al Filialei București din datele de 24 iunie și 3 iulie 2014.

Au fost întreprinse mai multe demersuri pe care le prezentăm mai jos. Filiala București a O.A.R. a stabilit un parteneriat de colaborare cu Filiala Nord-Est a O.A.R. pe teritoriul căreia se află satul Mihăileni.

De asemenea, Filiala București a O.A.R. a constatat că, pe lângă valoarea memorială, clădirea are o valoare arhitecturală remarcabilă și a hotărât inițierea unei operații de intervenție de urgență care să aducă imobilul în stabilitate și siguranță. În acest sens, Filiala București a O.A.R. a deschis la Banca Raiffeisen, sucursala Victoria, următoarele conturi de donații:

- cont în lei: RO43 RZBR 0000 0600 1676 3741,
- cont în euro: RO42 RZBR 0000 0600 1676 3759,

care vor fi utilizate exclusiv pentru salvarea imobilului.

A fost obținută autorizația de intervenție de urgență cu acordul proprietarului și domnul arh. Șerban Sturdza a fost plecat la Mihăileni împreună cu reprezentanții Filialei Nord-Est în vederea pregătirii intervenției de urgență pentru punerea în conservare a casei. De asemenea, a fost întocmit necesarul de materiale pentru lucrările de conservare.

Până în prezent în conturile menționate mai sus a fost colectată suma de 10520 lei. A fost întocmită o lista de voluntari care să participe la lucrările de conservare și au fost făcute următoarele donații:

- domnul Bogdan Zaharia a donat 10mc lemn și cca 200mp de folie pentru protejat acoperișul;
- domnul Tudor Crismariuc s-a oferit sa restaureze pro-bono mobilierul din casa Enescu pe durata lucrărilor de intervenție de urgență și de reparații ulterioare;
- doamna Ioana Iordache face rost de restul de folie necesar. Persoanele care au donat bani sau materiale vor primi din partea Filialei București a O.A.R. un certificat de donator.

În continuare se caută donații de materiale: lemn, folie și unelte (lopeți, cazmale, ciocane, fierăstrău, clești...) – va fi întocmită o listă de materiale necesare.

Va așteptăm,

21 iulie 2014

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro