Prima paginăAnunțuriiulie 2008 › Lansarea traseului urban Marcel Iancu
14 iulie 2008

Lansarea traseului urban Marcel Iancu

Stimate colege,
Stimati colegi,

Fundatia Simetria va invita la lansarea traseului urban Marcel Iancu - inceputurile arhitecturii moderne in Bucuresti, case si imobile construite intre 1929 - 1938.

Evenimentul va avea loc miercuri 16 iulie 2008 orele 19:00, la Libraria Carturesti - str. Arthur Verona nr.13.

Cu stima,

14 iulie 2008

Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus

Traseu urban Marcel Iancu

Asociatia e-cart.ro
Fundatia pentru Arhitectura si Urbanism
S I M E T R I A
va invita la lansarea traseului urban
Marcel Iancu - începuturile arhitecturii moderne în Bucuresti
case si imobile construite între 1929-1938

miercuri, 16 iulie 2008, orele 19.00

Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti din strada Arthur Verona, nr. 13.

Traseul urban va propune o incursiune în arhitectura moderna bucuresteana, prin intermediul unuia dintre initiatorii acesteia, Marcel Iancu (1895-1984). Itinerariul cuprinde doua zone principale ale orasului: zona de Nord, rezidentiala si zona centrala. Acestea erau denumite în anii '30 sectorul I Galben si sectorul II Negru. Cladirile au fost proiectate de Marcel Iancu fie singur, fie în colaborare cu fratele sau, Iuliu Iancu, cei doi frati având împreuna un Birou de Studii Moderne.

Selectia cuprinde 18 cladiri, case si imobile, caracteristice pentru începuturile arhitecturii moderne în Bucuresti, scotând în evidenta acest "strat" inedit al orasului. Harta este ilustrata cu o serie de desene si documente din epoca, publicate în periodicele vremii, între 1924-1938.

Pictor, grafician, arhitect, teoretician, nascut în 1895 la Bucuresti, Marcel Iancu este una dintre personalitatile marcante ale miscarii de avangarda europene. Activitatea sa poate fi împartita în trei perioade majore: participarea la formarea si promovarea miscarii dadaiste la Zürich, animarea grupului avangardist de la Contimporanul si angajarea în renasterea vietii artistice în Israel, dupa plecarea din România în 1941.

Traseul urban Marcel Iancu- începuturile arhitecturii moderne în Bucuresti face parte din proiectul Marcel Iancu, arhitect desfasurat de Asociatia e-cart.ro, în parteneriat cu Fundatia pentru Urbanism si Arhitectura Simetria- Uniunea Arhitectilor din România, Australians Studying Abroad din Melbourne, Centrul European de Cultura Sinaia, The Ratiu Family Charitable Foundation UK, Pro Patrimonio, Institutul Cultural Român si Librariile Carturesti. Proiectul mai cuprinde realizarea unui film documentar, a unei conferinte de specialitate, a unei expozitii de fotografie, a unui album bilingv, în care vor fi publicate contributii ale unor arhitecti si cercetatori, a unui jurist specialist în retrocedari, a unui specialist în turism cultural, fotografii ale caselor, documente referitoare la proprietate, constructie etc.

Proiectul a fost sprijinit de Ministerul Culturii si Cultelor prin Administratia Fondului Cultural National, programul de finantare 2008.

Doina Anghel
coordonator proiect

Doina Anghel - coordonator proiect Asociatia E-cart.ro istoric de arta, muzeograf Muzeul National de Arta al Romaniei Departamentul Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale Calea Victoriei, 49-53 cod postal 010063 tel. 004.0724.569.037 004.021.314.81.19 e-mail: doinanghel@yahoo.com, doina.anghel@art.museum.ro