Prima paginăEvenimente › Lansarea volumului „Piatra Filozofală” - autor Radu Drăgan

Lansarea volumului „Piatra Filozofală” - autor Radu Drăgan

Marti 26 octombrie ora 18.00 a avut loc la librăria Cărturești (str. Pictor Verona) lansarea volumului „Piatra Filozofală” - autor colegul nostru arh. Radu Drăgan, o investigație extrem de vastă a domeniului cu subtitlul „spațiu, spirit și materie în tratatele alchimice de la sfârșitul Renașterii”

Radu Drăgan - Piatra Filozofală

Lucrarea publicată în Ed. Paideia reprezintă versiunea în limba română a tezei sale susținută pentru dobândirea celui de al doilea doctorat în Franța.

Fără îndoială ne face mare plăcere să menționăm evenimentul dar, în primul rând ne onorează și de ce să nu spunem, ne surprinde plăcut, prezența lui într-o arie de competență atât de vastă cum este cea a alchimiei - învecinată adesea cu magia și cu filozofia.

În partea a III-a, „De la locuința alchimică la cetatea ideală” sunt menționate și interesante conexiuni ale alchimiei cu profesia noastră.

„... alchimistul însuși este investit cu o putere divină. Nu există nici o distanță între simbol și obiectul său: obiectul se simbolizează el însuși, se identifică cu simbolul său și devine lucrul pe care îl simbolizează. Astfel, Piatra, o entitate metafizică, devine o casă, un oraș, o cetate.
Se vor constitui ficțiuni arhitecturale corespunzând acestor criterii abstracte și uneori aceste ficțiuni vor deveni realitate.”

Închei cu acest citat ca o invitație adresată arhitecților români de a încerca să-l "recupereze" cultural pe Radu Drăgan - sintagma îi aparține arh. Ioan Augustin, din prezentarea pe care a făcut-o autorului, în câteva cuvinte elogioase.

arh. Mircea Ochinciuc