Prima paginăEvenimente › Pasi spre un protocol cu Camera arhitectilor din Viena

PASI SPRE UN PROTOCOL CU CAMERA ARHITECTILOR DIN VIENA

Intalnirea OAR – Bucuresti cu reprezentanti ai Camerei Arhitectilor din Viena Niederoesterreich si Burgenland in Viena

In prezenta Presedintelui Dl. Prof. Dr. Mircea Ochinciuc si a Vicepresedintelui Arh. Mario Kuibus ai OAR- Bucuresti a avut loc la Viena intalnirea cu membrii de conducere ai Camerei Arhitectilor din Viena, Niederoesterreich si Burgenland.

Ocazia a avut loc datorita oportunitatii legate de actiunea culturala de la Viena organizata de OAR - filiala Bucuresti in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Viena privind organizarea unei expozitii in capitala austriaca in perioada 30 octombrie – 2 decembrie 2009, cu proiecte selectate, premiate sau nominalizate la Anualele de Arhitectura din Bucuresti in 2008 si 2009.

In intalnirea cu colegii austrieci s-a generat un schimb de informatii reciproce care au dus pana la final la anumite concluzii pozitive in relatiile noastre viitoare reciproce si nu numai.

Cu aceasta ocazie au fost discutate de ambele parti teme precum: modalitatile de alegere a membrilor de conducere pe plan local in filiale si in plan national, criterii de abordare a valorii cotizatiilor in randul propriilor membri, metode de autofinantare din diverse activitati directe si conexe, cheltuieli tipice bugetare, etc.

Modelul austriac al Camerei Arhitectilor de organizare si finantare se dovedeste la o prima discutie un model pragmatic menit sa preia diversele probleme ce pot apare de ordin financiar, politic si social, fiind trecut prin proba timpului in deceniile de activitate de la infintare si pana astazi.

Discutiile au fost deasemenea duse si pe marginea unei propuneri de Protocol venita din partea noastra in spiritul celui semnat si cu organizatia similara din Roma.

Cu aceasta ocazie partea vieneza si-a declarat interesul semnarii acestui Protocol intr-un timp cat mai scurt in conditiile prezentarii si celorlalti membrii ai Consiliului propriu Director a acestui act propus.

Colegii vienezi in contrapropunere ne-au prezentat oportunitatea accesarii de catre OAR – Bucuresti a Camerei Arhitectilor Europeni ca organism profesional ce lucreaza intr-un regim de retea in zona Europei Centrale si de Sud, denumit ARCE.

Acest organism este un organism ce dezvolta schimbul reciproc de experienta cu probleme ce privesc mediul si cultura arhitecturala a marilor orase si metropole in scopul adancirii cunoasterii profesionale si in cel al schimbului de informatii privind programa de invatamant, spre o compatibilizare profesionala la nivelul absolventilor de arhitectura, toate acestea intr-o lume a unei permanente permutari a fluxului liber de munca in context european.

Din partea noastra accesarea la ARCE s-ar face intr-o prima faza ca membru observator si intr-o a doua ca membru deplin. Printre Organizatiile locale care fac parte din ARCE se numara cea din Viena, Paris, Atena, Barcelona, Berlin, Varsovia, Roma, Madrid.

Privim cu optimism modul de colaborare a celor doua organizatii..

Arh. Mario Kuibus
Vicepresedinte