Prima paginăEvenimente › Floating Observatories

Prezentarea proiectului castigator "Floating Observatories" - Taichung, Taiwan - autor prof.dr.arh. Dorin Stefan si echipa

Ne bucuram sa va amintim ca, in data de 5 noiembrie 2010, domnul prof.dr.arh. Dorin Stefan, membru al Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, a castigat concursul international pentru realizarea Turnului din Taichung, Taiwan.

Turnul, denumit "Floating Observatories", va fi emblematic pentru orasul in dezvoltare Taichung si va avea 8 observatoare cu ascensoare, asemanatoare unor frunze, care se vor misca in sus si in jos imitand ramurisul unui copac. Fiecare observator va functiona ca un lift cu o capacitate de 80 de persoane.

Va invitam sa participati la prezentarea proiectului castigator in ziua de joi 9 decembrie 2010 incepand cu ora 20:00 la Sala ArCuB - Str. Batistei nr.14 Bucuresti.

Va asteptam sa fiti prezenti, in numar cat mai mare alaturi de autor si echipa sa la sarbatorirea acestui eveniment.

Prezentare publica Floating Observatories

La invitatia O.A.R. Bucuresti si cu sprijinul ArCuB, joi 09 decembrie 2010, incepand cu ora 20:00, architect Dorin Ștefan a sustinut public in Sala Mare a ArCuB o scurta prezentare a proiectului castigator al concursului international de concept pentru Taiwan Tower „Observatoare plutitoare”, proiect realizat impreuna cu Mihai Craciun si upgrade.studio. Intr-o sala devenita neincapatoare, au participat la eveniment reprezentanti ai O.A.R. Bucuresti, studenti, cadre didactice, personalitati si nume importante din lumea arhitecturii – prof. dr. arh. Stefan Scafa Udriste, Rector U.A.U.I.M., prof. dr. arh. Emil Barbu Popescu, Presedinte U.A.U.I.M., prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, alti numerosi colegi si apropiati ai arhitectului Dorin Stefan si ai membrilor echipei.

Prezentarea a fost precedata de un scurt cuvant de intampinare rostit de arh. Mario Kuibus, Vicepresedinte O.A.R. Bucuresti, cuvant al carui subiect principal a fost „definirea” arhitectului Dorin Stefan – „un arhitect dublat de un om de cultura si de un cautator, un non-conformist prin definitie, simbol al permanentei reinventii. E un om care se joaca absolut cu toate lucrurile, dar ceeace rezulta este intotdeauna profesionalism absolut”, insistand pe faptul ca „trebuie neaparat sa profitam de sansa de a-l avea printre noi ca arhitect si exemplu viu al incapatanarii bune de a realiza si de a reusi”. Finalul mesajului s-a referit la nevoia nationala de a ne respecta si folosi valorile, atunci cand le avem si, fireste, s-a incheiat cu felicitari adresate arhitectului si intregii echipe pentru efortul depus si pentru calitatea solutiei descoperite.

A urmat apoi o scurta prezentare video a Concursului si a jurizarii, care a aratat deopotriva seriozitatea judecarii si amploarea competitiei, la care au participat 237 de proiecte din 25 de tari si care a culminat cu prezentarea castigatorului intr-un eveniment public la 5 Nov. 2010. Dorin Stefan a continuat intalnirea cu prezentarea fiecarui membru al echipei castigatoare – Mihai Bogdan Craciun (arhitect in Statele Uite, designer principal la Skidmore, Owings & Merill), Bogdan Chipara (sef de proiect, DSBA), Claudiu Barsan-Pipu (arhitect, upgrade.studio), Oana Nituica (arhitect, upgrade studio), Anda Stefan (arhitect, DSBA), Adrian Arendt (arhitect, DSBA) si Corina Fodor (arhitect, DSBA). Cei „introdusi” au avut cate o scurta interventie, in care au descris modul in care s-au implicat in realizarea proiectului – Bogdan Chipara a fost cel care s-a ocupat ulterior competitiei cu analiza media a datelor, urmarind informatiile desfasurate si puse-in-contact de „norii media generati”, Oana Nituica a dorit sa atraga atentia asupra modului in care a fost obtinuta, in proiect, ideea de zbor, de plutire prin studierea la nivel de macro-design al aripii pasarilor, Adrian Arendt a subliniat nevoia ca un proiect de arhitectura sa fie insotit neaparat de detalii de executie la un nivel cat mai performant, iar Corina Fodor a insistat asupra caracterului de instalatie artistica al obiectului finit.

Acesta, viitor icon principal al orasului Taichung (santierul se va intinde pe durata a doi ani, 2012-2014), se prezinta sub forma unui urias copac stilizat ce va avea 8 „vine” de beton armat care se vor impleti liber si se vor inalta la 390 m, intre ele va fi locat un nucleu „de circulatii” ce va contine ascensoarele si scarile, serviciile de tip muzeal vor fi plantate la baza edificiului, in jurul sau, iar cele 8 „frunze”-zeppelin vor oferi vizitatorilor ocazia unor panorame exceptionale asupra orasului (de retinut ca numarul 8 este asociat in traditia locala cu norocul, sansa, pozitivul).

In partea finala a prezentarii de arhitectura, Dorin Stefan a expus celor prezenti o scurta istorie a proiectelor de arhitectura cu care a participat, impreuna cu alti colegi (Dinu Patriciu, Viorel Simion, Emil Barbu Popescu, Romeo Belea) la concursurile de specialitate din tara si din strainatate – Franta, Japonia, Bulgaria, Romania, iar sponsorul principal al manifestarii, Saint-Gobain, a oferit prin reprezentantul sau cate un premiu fiecaruia dintre membrii echipei castigatoare.

Seara s-a incheiat cu un moment artistic special sustinut de Mircea Florian.

arh. Mario Kuibus
Vicepresedinte relatii si imagine


Evenimentul a fost realizat in parteneriat cu SAINT GOBAIN GLASS si SAINT GOBAIN RIGIPS.