Prima paginăEvenimente › Vernisajul expoziției DAN HANGANU - ARHITECT

Expoziția DAN HANGANU - ARHITECT

Invitatie

In data de 3 decembrie 2009 a avut loc, in spatiul expozitional aflat la parterul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti, deschiderea oficiala a expozitiei omagiale retrospective a arhitectului Dan Hanganu, organizata cu prilejul implinirii a 40 de ani de activitate profesionala.

Expozitia este organizata de Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania in colaborare cu Uniunea Arhitectilor din Romania si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti - proiect cultural sustinut de Uniunea Arhitectilor din Romania, coordonator de proiect domnul arhitect Teodor Zoran.

Evenimentul a fost prefatat de o scurta alocutiune rostita de domnul arh. Pavel Popescu, membru al Senatului Uniunii Arhitectilor din Romania, care a dorit sa adreseze felicitari din partea organizatiei pe care o reprezinta domnului arhitect Dan Hanganu pentru intreaga sa activitate recunoscuta pe plan national si international.

A urmat Excelenta sa, domnul Philippe Beaulne, Ambasador al Canadei la Bucuresti, care, intr-un scurt discurs omagial, rostit succesiv in limbile engleza, franceza si romana, a aratat ca ambele tari „se bucura de privilegiul de a-l impartasi” pe arhitectul romano-canadian Dan Hanganu, elogiindu-i activitatea nu atat ca detinator a peste 50 de distinctii profesionale sau ale unor aprecieri pozitive venite de la un alt mare nume al arhitecturii mondiale, Kenneth Frampton, cat mai ales ca si „creator de peisaje unice” in spatiul tarii sale de adoptie, si a incheiat afirmand ca „tara pe care o reprezinta a fost norocoasa sa fie aleasa de arhitect ca noua sa casa”.

A urmat, apoi, domnul prof. dr. arh. Stefan Scafa Udriste, Rectorul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti, care a exprimat, in cuvintele sale, satisfactia ca Scoala romaneasca de Arhitectura, in speta Universitatea Ion Mincu, a produs un arhitect cu o astfel de cuprindere, deschidere, sensibilitate si intelegere a realitatii construite asa cum este dl. Dan Hanganu, aratand totodata ca, in timp, activitatea acestuia a adaugat o amprenta particulara arhitecturii romanesti contemporane, dar chiar si invatamantului de specialitate prin marea cuprindere si respiratie a operei realizate. Insistand asupra faptului ca fiecare om, dar cu deosebire fiecare arhitect este important numai in masura in care „lasa urme notabile in civilizatia in care traieste si activeaza, in masura in care lucreaza la nivelul excelentei”. Domnul Rector a tinut sa identifice, in lucrarile domnului arhitect Dan Hanganu, urme ale sensibilitatii arhitecturii bizantine si sa evidentieze curajul inovator si creativ al arhitectului omagiat.

Domnul prof. dr. arh. Sorin Vasilescu, a celebrat in cuvintul sau inlectualitatea arhitectului si profesorului Dan Hanganu, un „zidar care stie latina” (definitia arhitectului dupa Adolf Loos), caracterizandu-l drept „un arhitect interesat de partea inalta, de sus a discursului arhitectural”, si indicand drept calitati fara de care nu se poate reusi in aceasta meserie „moralitatea si profesionalismul” omului si arhitectului numit.

In fine, a fost invitat sa adreseze un cuvant numerosilor invitati domnul arhitect Dan Hanganu. Relatand un fapt de viata personal, anume schitarea conceptului pentru o mare abatie benedictina, arhitectul a tinut sa prezinte, de fapt, devenirea arhitectului plecand de la cunostintele dobandite, trecand prin avatarurile necesitatii reclamate de cei in slujba carora lucreaza, sfarsind intotdeauna in exprimarea structurii, a fibrei sale intime, informata in bine sau in rau de fiinta lui unica: „Ramanem, de fapt, intreaga noastra viata, ceeace am fost.”

Acesta a adresat multumirile sale de maturitate scolii si tuturor celor care l-au ajutat sa evolueze in aceasta speciala profesiune si pasiune si si-a exprimat convingerea sincera si intima ca Romania, care are deja reprezentanti de bun renume profesional in mai toata lumea civilizata, mai dispune inca de numeroase potentialitati, ca resurse umane, pentru a se ilustra in mod superior in cultura si spiritualitatea lumii.

Constantin Hostiuc