Prima paginăEvenimente › Lansarea celui de-al treilea album din seria „Case din România”

Lansarea celui de-al treilea album din seria „Case din România”

igloomedia anunță lansarea celui de-al treilea album din seria „Case din România”, inclusă în colecția igloobest și dedicată proiectelor rezidențiale de calitate din peisajul autohton.

Seria „Case din România” a fost demarată în anul 2007, din dorința de a prezenta proiecte de locuințe ce au marcat o evoluție clară în arhitectura rezidențială de după 1990.

Urmând direcția deja consacrată de precedentele „Case din România 1 & 2”, noul album prezintă o selecție de 16 proiecte rezidențiale noi, care se remarcă prin calitatea arhitecturii și a locuirii.

Dacă la primul album dedicat locuințelor, mărturiseam dificultatea – dar și satisfacția - de a găsi în peisajul arhitecturii autohtone astfel de exemple de “arhitectură bună”, acum, la cel de-al treilea album, ne-a bucurat faptul că proiectele de calitate s-au înmulțit și din ce în ce mai mulți beneficiari aleg să construiască alături de arhitecți profesioniști, cerându-le și impunându-le anumite standarde.

Purtând semnătura unor arhitecți români recunoscuți, casele prezentate în album se găsesc în diverse regiuni ale țării (majoritatea însă în București și în jurul lui) și pun în evidență limbaje formale diferite, soluții spațiale ingenioase, rezolvări surprinzătoare, recuperări și transformări, perspective curajoase. Aspectul ce unește toate aceste proiecte este grija pentru coerența ansamblului, pentru crearea unei anumite ambianțe, precum și o corectă înțelegere a spațiului și a nevoilor contemporane de locuire.

„Case din România 3” reprezintă atât un compendiu de sugestii pentru cei interesați de construcția propriei locuinte, cât și un instrument informativ pentru cei care doresc să se informeze în legătură cu starea reală a arhitecturii domestice autohtone sau, pur și simplu, o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca pasionaților de arhitectură și design de calitate.

Coperta volumului

Din sumar:

Casa D.

Proiect: arh. Bogdan Babici

Volumetria acestei locuințe premiate la Anuala de Arhitectură București 2010 este una dintre cele mai simple: un corp plin alb din care sunt decupate patru colțuri, diametral opuse două câte două. Consolele albe, precum și consecvența cu care este respectat principiul plin-gol induc însă o anumită tensiune psihologică, individualizând locuirea. Interiorul reia la scară redusă tema decupajelor în volume albe și a corpurilor suspendate în consolă. Amenajarea exterioară urmărește linia generală simplă prin expunerea unor suprafețe vaste și continue de gazon în curtea din spate, alternate cu lastre mari din piatră în grădina din față.

Casa A.

Proiect: arh. Stefan Bianco

Pentru a valorifica structura terenului, generând totodată o suprafață semnificativă de spațiu verde, arhitectul a conceput casa ca o alăturare, simplă și concisă, de corpuri geometrice, desfășurate orizontal, cu proporții care se repetă tocmai pentru a oferi coerență și unitate. Practic, există două corpuri a căror legătură se realizează printr-o “pasarelă” vitrată: cel principal – locuința propriu-zisă -, care cuprinde zona de zi, diningul, bucătăria și alte spații anexe la parter, iar la etaj dormitoarele, și cel secundar pentru entertaiment, unde găsim un living extrem de spațios și echipat corespunzător, precum și alte spații destinate relaxării (saună, spa, piscină).

Casă pe strada G. Georgescu

Proiect: arh. Radu Teacă

Această locuință generoasă se dezvoltă în jurul unei curți interioare în care regăsim o sensibilă și subtilă apropiere de natură, prin integrarea în spațiul construit a elementelor primordiale: apă, mineral, vegetal. Chiar dacă are o volumetrie ce se dezvoltă perimetral pe sit, casa nu întoarce spatele străzii și nici clădirilor învecinate, majoritatea construite la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX: arhitectul a reușit o bună integrare în fondul construit nu doar prin respectarea unor condiții de înălțime, distanțe în plan, materiale sau culori folosite, ci mai ales prin preluarea și interpretarea unor elemente de vocabular considerate valoroase, precum ferestrele verticale de pe fațada principală.

Albumul se găsește în librării începând cu data de 25 octombrie și poate fi comandat și pe siteul www.igloo.ro.