Prima paginăDezvoltare profesională continuă › FIRE SAFETY for ARCHITECTS - un training pentru arhitecți despre siguranța la foc
Curs:

FIRE SAFETY for ARCHITECTS - un training pentru arhitecți despre siguranța la foc

24 noiembrie 2020, Online pe Platforma ZOOM OAR Bucuresti

Întâlnirea asigură o prezentare interactivă orientată pe ansamblul de probleme - de la corect tehnic, la corect legal și la corect financiar și până la relevanța și importanța domeniului : de ce e esențial dar nu e atractiv ?
Se va discuta despre proiectul ideal și despre realitatea din piață cu accent pe importanța rolului arhitectului din faza de concept și până la controlul costurilor sau diminuarea riscului în exploatare.
Vom purta o discuție între colegi despre business - bani, oportunități, despre foc și riscuri asociate.

1. Ce este SIGURANȚA LA FOC și pentru cine.
2. De ce „fug” arhitecții de ea.
3. Domeniu Interdisciplinar/ Multibrand - prea arid ?
4. Aviz & Autorizație ISU
5. Relația cu ISU - unitate & diversitate.
6. SCENARIUL DE SECURITATE LA INCENDIU
7. Folclor și terminologie,
8. Legislație în domeniu - responsabilitate & răspundere.
9. Proiectare/ Materiale/ Manoperă/ Exploatare
10. Financiar/ Legal/ Tehnic - asiguratorul
11. Este treaba noastră, a ARHITECȚILOR ?
12. Măsuri active, masuri pasive
13. PR - P118/‘99
14. Marketing
15. SALES
16. Actori implicați
17. Utilizatorul clădirii
18. Dezastrul

1 - Noi arhitecții înregistrați cu drept de semnătură suntem direct răspunzători de siguranța în folosință a clădirilor ce le proiectăm, incluzând printre altele și protecția împotriva incendiului. Viața și bunurile pierdute în incendii cauzate de o proastă proiectare sunt pierderi produse de noi.

2 - Am mai scris despre asta - arhitecții responsabili care înțeleg răspunderea ce vine cu ștampila de semnătură, iau paza contra incendiilor foarte serios, și pe bună dreptate. Alternativa este pierderea dreptului de semnătură, amenzi mari până la închisoare, pe lângă pierderea credibilității în profesie și în comunitate.

3,4,5 - Profesiunea aleasă - arhitectura - este multidisciplinară prin natura ei - nu toate domeniile sunt atractive, dar sunt legate de LIFE SAFETY - pentru oameni și bunuri sunt cele mai importante domenii de răspundere care vin cu dreptul de semnătură. Cine nu le dorește, poate intra în „interior design", lighting design, graphics design, etc. care nu au aceasta răspundere. Organele de avizare sunt parteneri cu arhitectul răspunzător, (numit arhitect in records) - adică autoritățile care îți dau drept de semnătură știu unde practici, unde locuiești și totul despre succese și greșeli / plângeri care se adună toate în dosarul tău (records)

7. Este un domeniu vechi în profesia noastră, dar mai totdeauna unii dintre noi au ales să fie mai cunoscători decât alții în P118-1, și așa au devenit consultanți în companii, în echipele de proiect, și să mă credeți, și-au menținut pozițiile în birouri / firme chiar și în perioadele de recesiune economică - firmele îi păstrează pe acești specialiști pentru că sunt rari - proiectanți de fațade, operatori CAD, abilități în free hand renderings găsesc când au nevoie din belșug.

8 -Trăim într-o lume globală, deși sunt mișcări care să încetinească această tendință (conservatorismul, populismul) - este clar că ne vom globaliza în continuare - România nu este exclusă din asta. Globalizarea, internaționalizarea vine cu omologarea codurilor și standardelor și asta înseamnă „cele mai bune, mai avansate", vor fi cele folosite, cele alese. Eu după 46 de ani de practică internațională găsesc codurile IBC (făcute de ICC din US) cele mai avansate, și le întâlnesc în folosință în lumea largă. Care este sensul că acum Ministerul Dezvoltării cheltuie bani și timp să revitalizeze P118-1? Cât va mai funcționa P118-1 într-o lume globală? Cine va cere P118-1 care presupune învățarea limbii române? Ce îmi răspundeți la astea?

9 - Paza contra incendiului are ramificații în mai toate domeniile de proiectare, inclusiv materiale, manoperă, exploatare.

10- Este mult mai ieftin să proiectezi / construiești urmând normele de pază contra incendiilor decât să le eviți - costul adăugat este o asigurare financiară enormă - gândește-te la alternativa de risc dacă nu urmezi normativele - pierderile sunt incomensurabile. În plus, nu poți asigura o clădire dacă nu are un minim de măsuri de apărare contra incendiilor, nu o poți da în folosință dacă organele locale de avizare nu-ți dau permis de folosire.

11- Da este - vezi textul trecut - dacă nu o facem noi, alte meserii tangențiale cu a noastră intră și ne iau locul pe piața de proiectare.

12 - Sunt și măsuri active de pază și pasive de pază - este un subiect larg pentru altă conferință, noi trebuie să le știm pe amândouă, chiar dacă alții le proiectează, : sprinklers, detectare, alarmă, presurizare, etc. Consultanții noștri sunt pregătiți să le aplice, noi trebuie să știm unde și când să-i chemăm în proiect. De la o casă de vacanță, la o întreprindere chimică sunt diferențe enorme de risc care trag o diversitate de măsuri de protecție - nu aruncați bani unde nu trebuie, nu economisiți unde riscurile sunt mari.

13,14,15,16,17 - deja le-am atins în textul de mai sus, și cel de săptămâna trecută.

18 - SĂ NU AJUNGĂ PROIECTUL TĂU LA DEZASTRU CAUZAT DE LIPSA DE APLICARE A NORMATIVELOR. Nimeni nu se uită la noi ca salvatori ai clădirilor de la toate dezastrele (naturale, sau produse de oameni - teroriste) - dar când căile de evacuare nu există, sau există și te conduc la o ușă încuiată, sau fumul umple întreaga clădire și nu mai vezi căile de evacuare, sau pierzi electricitate și pompa de sprinklere nu mai funcționează, sau ventilatorul de evacuare se oprește, sau ai prea multe persoane pe scară și înghesuiala duce la accidente - cine crezi că răspunde de asta? Numai câteva din posibilele dezastre sunt amintite aici - lista este mult mai lungă - să nu ajungi la așa ceva - de aceea învățăm normele de pază contra incendiu.

Michael Perciali MA,AIA,NCARB,OAR,LEED,GPRO Architect Planner Designer, Visiting Lecturer


Trainer Fire Safety arh. Florin Enache
Domnul arh. Florin Enache este absolvent al U.A.U.I.M. promoția 2005.

Legătura domnului arh. Florin Enache cu domeniul SIGURANȚA LA FOC, s-a
consolidat  în mai multe etape ale evoluției sale profesionale :

1. Brand manager sisteme gips-carton WOODCOTE, member of WOLSLEY plc.

2. Director tehnic SINIAT ROMÂNIA și business developer în divizia
PROMAT - unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de protecție
pasivă la foc, la nivel mondial.

A participat la derularea unor proiecte importante :

- Implicarea în OAR și coordonarea grupului de lucru P118 apărut în 2015 ( 6 luni înainte de #Colectiv) pentru relația cu arhitecții.
- Voluntar „de-a arhitectura” , pentru fascinația de a lucra cu copiii și pentru exersarea mesajului profesional în formă accesibilă copiilor.
- Asociația #better - Inițiativă pentru responsabilitate în construcții, proiect dedicat aproape în exclusivitate nișei de locuire și publicului utilizator .

Pe parcursul activității a conștientizat nevoia uriașă de informare a tuturor celor implicați în piața de construcții - de la concept la utilizare. Astfel se explică oportunitatea acestui training dar și diversitatea subiectelor care nu sunt doar tehnice, dar acoperă și zone
de „folclor” specific domeniului marketing & comunicare.

Înscrierea se face completând formularul din subsolul paginii.
Termenul limită pentru înscriere - 23.11.2020, ora 14:00.

Odată cu completarea formularului de înscriere participanții sunt invitați să transmită pe adresa filialei - secretariat@oar-bucuresti.ro - un scurt e-mail în care să prezinte motivația participării și o întrebare adresată trainer-ului.

Actualizare 18.11.2020

În anunțăm pe aceia dintre dumneavoastră care nu s-au putut înscrie datorită ocupării locurilor anunțate că vom repeta curând acest demers.

Cursul va fi transmis live pe pagina Facebook a OAR București

Fișiere atașate:
Fire Safety.png