În data de 9 aprilie 2025, la sediul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, a avut loc prima întâlnire a Grupului de acțiune „Onorarii europene pentru arhitecți”. Acesta a fost constituit cu scopul de a analiza evoluția onorariilor din piața de arhitectură românească în context internațional și, mai ales, european, cu respectarea legislației legate de libera concurență.
De-a lungul timpului, filiala a tras repetate semnale de alarmă asupra dereglementării crescânde a profesiei de arhitect în Capitală și în România, în contextul atenționărilor venite de la membrii filialei, de la reprezentanți din țară și de la experți din străinătate, cu impact asupra calității mediului construit. Dintre acestea enumerăm întârzierea în adoptarea noului Plan Urbanistic General (PUG), întârzieri în emiterea documentelor de urbanism și de autorizare a construcțiilor de către administrațiile locale sau centrale sau întârzierea și criticile legate de adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC).
În acest context, a devenit necesară o informare corectă cu privire la legislația legată de libera concurență și la practica europeană sau internațională în ceea ce privește onorariile de arhitectură. Acest subiect reprezintă o preocupare majoră pentru membrii filialei, fiind esențial atât pentru asigurarea calității proiectelor realizate, cât și pentru consolidarea poziției profesiei de arhitect în Capitală și în societate, în general. Tema a apărut recurent în răspunsurile multor arhitecți din București care au participat la sondajele de opinie derulate de filială în cursul anului 2024.
Pentru clarificarea acestor aspecte, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România a lansat Grupul de Acțiune „Onorarii europene pentru arhitecți”, platforma www.onorariipentruarhitecti.ro și studiul „Evoluția onorariilor pentru arhitecții din România în context internațional”, disponibil pe această platformă.
În cadrul primei întâlniri de lucru a grupului, s-a evidențiat faptul că toate părțile implicate într-un demers de edificare - beneficiari publici sau privați, constructori, furnizori de soluții și materiale, reglementatori, instituții ale administrației publice locale și organizații de avizare/autorizare - au interesul de a beneficia de un instrument referențial comun, un ghid transparent și aliniat standardelor profesionale în vigoare. O atenție specială ar trebui acordată achizițiilor publice în ceea ce privește atât modul de atribuire care favorizează prețul cel mai mic în defavoarea calității arhitecturale, cât și temelor de proiectare, timpilor alocați proiectării și controlului calității.
Grupul de acțiune, inițiat și coordonat de arh. Bogdan Fezi, vicepreședinte parteneriate și organizații al OAR București, îi include și i-a avut prezenți la această întâlnire pe arhitecții Mihaela Gafar, Hildegard Brandl, Dorothee Hasnaș și Radu Negulescu. Din partea conducerii filialei au participat arhitecții Emil Ivănescu, președinte, și Andrei Fenyo, vicepreședinte legislație, reglementare, regulamente și digitalizare.