Prima pagină
› Anunțuri
› iunie 2024
› Gabriela Firea – Primăria Capitalei - Podcast OAR București/Fast talks #29 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Gabriela Firea – Primăria Capitalei - Podcast OAR București/Fast talks #29 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Invitat: Gabriela Firea – Primăria Capitalei
Gazde: arh. Emil Ivănescu – președinte OAR București, arh. Bogdan Fezi și arh. Irina Meliță – vicepreședinți OAR București
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) a demarat o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Discuțiile au loc cu precădere la sediul OARB și se axează pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor, finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) sau limitarea derogărilor din Planurile Urbanistice Zonale (PUZ).
O parte dintre temele abordate în discuția cu Gabriela Firea:
Întârzierile autorizațiilor de construire și digitalizare - Stresul numărul 1 pentru un primar general este semnarea documentelor urbanistice pentru că reprezintă un volum mare de muncă. Fiecare dintre cei implicați în procesul de avizare trebuie să fie responsabil. Profesioniștii sunt cei care îl pot ajuta pe primar pentru a lua cele mai bune decizii. (02:30)
Dacă PUZ-urile de sectoare - care au fost realizate de specialiști - ar fi avut probleme, atunci ele ar fi trebuit reparate. Principiul ar trebui să fie acela care spune că dacă ceva este greșit, trebuie reparat și nu pus într-un sertar. (11:25)
Capitala trebuie să se dezvolte conform numărului real de locuitori ai Bucureștiului. Orașul are nevoie să se transforme conform nevoilor din prezent, menținând ceea ce avem de la înaintași. Dezvoltarea armonioasă ține de o combinație între patrimoniu istoric, frumusețe și confort. (14:30)
Presiunea fluidizării traficului în București poate fi rezolvată de specialiști de bună-credință care să găsească un echilibru între estetic și util. (18:20)
Comisia CTATU are nevoie de oameni care au experiență tehnică: să fie profesioniști și creditați de breaslă. (22:40)
Consolidarea clădirilor cu risc seismic reprezintă un fenomen care trebuie înțeles la adevărata lui amploare. Ar trebui implicat și mediul privat pentru a face pași serioși în consolidarea acestora. (25:00)
Pentru a atrage profesioniști în instituțiile de stat ar trebui gândit un sistem de colaborări cu aceștia. (29:10)
Problema clădirilor de patrimoniu poate fi rezolvată prin colaborarea dintre public și privat, care ar trebui să fie mult mai explicită. (31:00)
Este nevoie de schimbări legislative care să corijeze greșelile care afectează la nivel macro. (32:00)
Problema spațiilor verzi din Capitală este una care trebuie să plece de la ideea că Bucurestiul nu este doar a bucureștenilor. (34:28)
Concursul de soluții este o dovadă a calității pe care autoritatea publică o obține atunci când lucrează cu profesioniștii. (39:40)