Prima pagină
› Anunțuri
› iunie 2024
› Rareș Hopincă – Primăria Sectorului 2 - Podcast OAR București/Fast talks #27 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Rareș Hopincă – Primăria Sectorului 2 - Podcast OAR București/Fast talks #27 – Discuții despre București cu candidații la primăriile Capitalei
Invitat: Rareș Hopincă– Primăria Sectorului 2
Gazde: arh. Emil Ivănescu – președinte OAR București, arh. Bogdan Fezi și arh. Irina Meliță – vicepreședinți OAR București
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) a demarat o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Discuțiile au loc cu precădere la sediul OARB și se axează pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor, finalizarea Planului Urbanistic General (PUG) sau limitarea derogărilor din Planurile Urbanistice Zonale (PUZ).
O parte dintre temele abordate în discuția cu Rareș Hopincă:
Autorizațiile de construire și digitalizare - statul se sabotează pe el însuși în raport cu alte instituții. Este nevoie de predictibilitate, iar digitalizarea ar trebui introdusă până la cel mai înalt nivel. (04:00)
Multe tragedii urbanistice din București s-au întâmplat din pricina faptului că legea poate fi negociată ca și cum ar fi o tranzacție. (09:40)
Acordul unic are nevoie de un cadru legal cât mai precis. Trebuie să fie rezolvate problemele structurale. (11:27)
Interpretabilitatea legislației în vigoare (14:15)
Neregulile din noul CATUC care va fi votat în Parlament - derogările care sunt foarte în neregulă. (16:00)
Epopeea derogărilor nu a funcționat deloc în București, iar derogarea transformată în regulă a făcut mult rău Capitalei. (19:00)
Faptul că nu avem un PUG în vigoare blochează multe investiții mari. Sunt bani care vor fi pierduți iremediabil. (20:20)
Conceptul pentru noul PUG este unul dinamic, foarte inteligent. El nu va fi terminat până nu vom avea registrul spațiilor verzi aprobat și cadastrarea spațiilor publice din București finalizată. (23:20)
Apusul epocii primarilor care își vopsesc singuri blocurile! (28:59)
Licitația cu prețul cel mai mic și-a epuizat resursele. Exemplul proiectului de regenerare urbană a străzii Lizeanu și pentru care trebuie gândit un concurs de soluții. (32:10)
Preocuparea pentru patrimoniul cultural ar trebui să fie o constantă pentru fiecare administrație. (36:30)
Rolul parteneriatului public privat în ceea ce privește reabilitarea clădirilor cu risc seismic este unul care trebuie luat în considerare. (40:00)
Specialiștii trebuie implicați în dezvoltarea strategică a unui oraș. (45:00)