Prima paginăAnunțurifebruarie 2024 › Podcast O.A.R. București/ fast talks #16 – Cătălin Năstăsoiu – între New York și București
7 februarie 2024 • Agenda O.A.R. București

Podcast O.A.R. București/ fast talks #16 – Cătălin Năstăsoiu – între New York și București

Invitat:  Cătălin Năstăsoiu -  artist, senior designer și producător

Gazda: dr. arh. Emil Ivănescu – președinte O.A.R. București 

Discuția cu invitatul  Cătălin Năstăsoiu - care are o experiență bogată în zona creativă și culturală - a pornit de la ideea de centru care este orașul New York. De la faptul că orașul este puțin diluat ca noțiune de centru, fiind afectat de pandemie, la migrația consistentă de la centru către periferie din dorința de a participa la o societate vibrantă, mai puțin imobilă față de centru. 

Aspecte importante care au fost atinse în discuție:

·         New York poate fi privit ca o mare instituție care dă tonul în toate domeniile și registrele sociale. Bucureștiul își dorește să fie o instituție? Pentru asta este nevoie de organizare care să aibă un sistem foarte bine pus la punct. 

·         Ce poate fi adus din New York și care să funcționeze în București? Cele două orașe sunt din culturi diferite și de aici trebuie pornită discuția. 

·         De exemplu, transformarea Manhattanului în spațiu pentru oameni este similar cu ce s-a întâmplat vara trecută cu Calea Victoriei. 

·         Certitudinea cere disciplină, calculi, bugete, mână de lucru pentru a duce la claritate. Este o populație întreagă de meserii care ar participa la urbanismul participativ de care are nevoie Bucurestiul. 

·         Design – arte plastice – ingredientul business – cum este în New York și cum poate fi implementat în București? Cel mai simplu răspuns este colaborare. Diferențele majore în implementarea unui proiect sunt date de felul în care se petrece colaborarea. 

·         România este într-o mare devenire. Important este să formulăm și o atractivitate, să fim consecvenți, să avem pasiuni autentice. 

·         Nu sunt diferențe între oameni, sunt diferențe între alegerile pe care aceștia le fac. 

·         Forța unui sistem colaborativ este claritatea. În New York toată lumea vrea să se exprime, nu se ascunde nimeni; exprimarea trebuie să aibă sens.

·         Cum este designerul/arhitectul în viitor? Cum vor evolua, cum se vor transforma?

·         Despre sistemul de reguli din New York care, de fapt, îți crează libertate. Limitele regulilor pot fi depășite pentru a putea inova. Regulile se modifică într-o direcție clară, predictibilă. 

·         Ca profesionist este mai important să știi de unde să înveți ceea ce nu știi. 

·         Nu toate proiectele trebuie să fie de succes, mai trebuie să și greșim și să învățăm. 


Vezi toate podcasturile OAR București