Prima paginăAnunțuridecembrie 2023 › Conferința dezbatere Symbiotic Offices – ce și cum folosim din inteligența artificială
18 decembrie 2023 • Evenimente

Conferința dezbatere Symbiotic Offices – ce și cum folosim din inteligența artificială

Filiala Teritorială București a OAR, prin Grupul de lucru educație, stagiu și pregătire profesională, a organizat în data de 14 decembrie conferința dezbatere Symbiotic Offices. Evenimentul a fost gândit în contextul în care implicarea inteligenței artificiale (AI) și a tehnologiilor de automatizare au adus o schimbare semnificativă în modul în care arhitecții gândesc și implementează proiectele. Invitați la conferința dezbatere au fost arh. Mali Vlad Andrei și arh. stagiar Astancăi Mădălina Maria – ambii de la de la Mobius Design Birou de Arhitectură SRL – și arh. Dragoș Florian Pițu, cel care a înființat în 2015 Qube Twenty Two SRL și care este pasionat de felul în care inteligența artificială poate fi aplicată în sfera proiectării de arhitectură. 

Moderatorul evenimentului a fost arh. Yvonne Toader, vicepreședinte educație, stagiu și pregătire profesională al Filialei Teritoriale București a OAR. 

Platforme AI care funcționează ca ajutor în proiectare și coordonare proiecte

Arh. Dragoș Pițu a făcut o prezentare succintă a elementelor de nișă pe care le utilizează inteligența artificială. Arhitectul a vorbit despre reticența arhitecților în a folosi AI în contextul în care este nevoie de deschidere și integrare în proiecte a ceea ce este bun din tehnologie. Pițu a îndemnat arhitecții să folosească platforme precum Midjourney, Vizcom.AI, PromeAI, Evolve Lab, architectures.com. Sunt platforme gândite pentru arhitecți și designeri, unele dintre ele generează imagini realiste pe baza informațiilor introduse și care ajută mult în fazele incipiente ale unui proiect. De regulă, comenzile pe aceste platforme se fac pe baza de inserare a unui text, cu informații precise care vin din partea clientului. Pițu a insistat asupra faptului că este important să fie date comenzile corecte, uneori fiind nevoie de mai multe încercări pentru a elimina erorile.  Inteligența artificială trebuie tratată ca un ajutor în etapele proiectării și coordonării proiectelor pentru eficientizarea resurselor (timp, costuri), nu ca un substitut al arhitectului.

Siteuri pe care le puteti utiliza cu încredere:

- PromeAI https://www.promeai.com

- Vizcom AI https://www.vizcom.ai

- Evolve Lab https://www.evolvelab.io/solutions

- Architectures https://architechtures.com/en

- Notion https://www.notion.so

- Asana https://asana.com

- D5 render https://www.d5render.com

- Stable Diffusion AI https://stability.ai

- Archicad AI Visualizer https://graphisoft.com/solutions/innovation/archicad-ai-visualizer

Eficientizarea productivității și a costurilor în birourile de arhitectură

Cei doi arhitecți de la Mobius Design Birou de Arhitectură SRL arh. Vlad Mali și arh. stagiar Mădălina Astancăi au prezentat pe larg, bazat pe misiunile arhitectului, pe modul de lucru din biroul lor de proiectare și unde/cum se pot utiliza tehnologii moderne pentru eficientizarea productivității și a costurilor în birourile de arhitectură.

Vlad Mali a vorbit despre felul în care folosește modulul AI de la Microsoft Project pentru a îmbunătăți felul în care decurg activitățile într-o firmă. De exemplu, Microsoft Project poate scrie tema de proiectare pe baza informațiilor de la client. Astfel, pot fi stabilite cu ușurință activitățile prioritare într-un proiect. Un alt exemplu a fost platforma Asana care permite crearea de automatizări pe zone de activități, putând fi monitorizate în totalitate. Cel mai important aspect al utilizării platformelor care folosesc AI pe componenta de management a firmei este transparența obținută. Este scurtat timpul alocat unui proiect și pot fi detectate propriile greșeli, rezultând o îmbunătățire semnificativă a productivității. 

Arh. stagiar Mădălina Astancăi a prezentat felul în care Asana ajută la nivelul de transparență a proiectului la care lucrezi sau cum poate fi obținută ilustrarea de temă, dat fiind că platforma poate genera imagini și schițe pe baza informațiilor introduse. De asemenea, Asana poate fi folosită cu încredere atunci când se fac temele pentru specialiști. Libertatea de creație rămâne la arhitect dat fiind ca uneltele sunt la cel care folosește platforma AI. 

Beneficiile AI

Inteligența artificială trebuie privită ca un instrument de care ne putem folosi așa cum ne folosim de un creion. Tehnologia te poate ajuta să devii mai productiv, fiind deocamdată la nivel de asistent într-un birou de proiectare, fiind capabilă să preia o parte din taskuri repetitive. AI este un ajutor binecuvenit pe care arhitecții îl pot folosi. Evoluția este una foarte rapidă, astfel că cei care folosesc inteligența artificială sunt autodidacți, pasionați de tehnologie. 

Seria de conferințe pe tema inteligenței artificiale va continua pentru a ține pasul cu dezvoltarea acesteia și a avea la îndemână informații pertinente despre cum o pot folosi arhitecții. 

Le mulțumim mult lui Dragoș Pițu, lui Vlad Mali și Mădălinei Astancăi pentru implicare! Le mulțumim zecilor de arhitecți care au fost prezenți la conferință, vă vom anunța din timp următorul eveniment. 

Înregistrarea conferinței dezbatere Symbiotic Offices va fi încărcată pe canalul Youtube a Filialei Teritorială București a OAR în curând.

Sursă imagine: Photo by Steve Johnson on Unsplash