Prima paginăAnunțurinoiembrie 2023 › In Memoriam arhitectul Marius SMIGHELSCHI (1934 – 2023)
29 noiembrie 2023 • In Memoriam

In Memoriam arhitectul Marius SMIGHELSCHI (1934 – 2023)

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România din România anunță cu durere și profund regret încetarea din viață, în data de 28 noiembrie 2023, a prețuitului și distinsului arhitect Marius Smighelschi.

Fiu al cunoscutului arhitect Victor Smighelschi, personalitate plurivalentă a arhitecturii interbelice, absolvent al Institutului de Arhitectură Ion Mincu din București - promoția 1958, doctor în arhitectură cu teza Elemente de confort acustic în proiectarea de  arhitectură și unul dintre cei mai respectați specialiști în materie de acustică, arhitectul Mario  Smighelschi a avut o neîntreruptă activitate didactică, a parcurs toate etapele didactice, a devenit profesor din anul 1992 și decan în perioada 1990-1996, a participat cu dedicație și pasiune la formarea multor generații de arhitecți. Participant activ la viața profesională a breslei, a elaborat și colaborat la peste 50 de proiecte, a inițiat și susținut cursuri universitare și a participat la elaborarea unor manuale, standarde tehnice, platforme tehnice on-line și a unor documente esențiale pentru fizica construcțiilor. A fost expert în probleme de acustică arhitecturală, atât în domeniul teoretic cât si aplicativ. Autor, coautor si colaborator a peste 75 de lucrări tehnice de cercetare științifică fundamentală și aplicativă, a publicat articole și comunicări în reviste de specialitate, a avut rubrici permanente în revista Arhitectura, a inițiat bănci de informații în construcții, arhitectură si urbanism, a publicat cursuri universitare și lucrări de specialitate. A câștigat numeroase premii la concursuri de arhitectură, a fost distins cu ordine și medalii si, în anul 2000, a fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer.
Trecerea sa în neființă a survenit la 3 zile de la decesul soției sale, arhitecta Ana (Nuți) Keszeg care s-a stins sâmbătă 25.11.23.Transmitem toate gândurile noastre bune, de considerație și profundă prețuire pentru Omul și Profesorul Marius Smighelschi și soția sa.
Suntem alături de familie, prieteni și colegi în greaua pierdere suferită. 
Transmitem sincere condoleanțe surorilor sale, doamnelor Anamaria Smigelschi și Ioana Șetran și familiei îndurerate.

Toți aceia care l-au cunoscut pe Marius Smigelschi și care doresc să îi aducă un ultim omagiu, sunt așteptați să participe, alături de membrii familiei, la ceremonia de incinerare care va avea loc sâmbătă 09 decembrie, ora 11:30, la Crematoriul Vitan Bârzești.