Prima paginăAnunțuriseptembrie 2023 › Dezbateri publice organizate de Ordinul Arhitecților din România în cadrul Street Delivery
14 septembrie 2023 • Evenimente

Dezbateri publice organizate de Ordinul Arhitecților din România în cadrul Street Delivery

Ordinul Arhitecților din România vă invită la două dezbateri publice care se desfășoară în cadrul programului Street Delivery - Cât (ne) costă disparițiile orașului și Cât (ne) costă patrimoniul? - care vor avea loc vineri, 15 septembrie, și sâmbătă, 16 septembrie, în cadrul Street Delivery București. Strada – spațiu comun. Ambele evenimente se desfășoară pe strada Arthur Verona, în fața sediului Ordinului Arhitecților din România.

Sunt aduse în discuție două teme care au o rădăcină comună: disparițiile orașului și a patrimoniul său.

Vineri, 15 septembrie, între orele 17:00 – 19:00 - Cât (ne) costă disparițiile orașului?

Organizată sub forma unei lecții deschise despre guvernanța orașului, prima dezbatere aduce în discuție disparițiile cu care se confruntă întregul oraș: spațiu public, spațiu verde, spațiu pietonal, plintă urbană, repere construite. Ce instrumente legale și profesionale avem pentru a face diferența între disparițiile nocive și cele necesare, și cum le putem face accesibile publicului larg? Cum definim, fiecare, interesul public/ binele comun?

Vor fi abordate, cu mențiunea dimensiunii limitate pe care o poate acoperi o primă dezbatere publică pe această temă, chestiunea conștientizării costului disparițiilor, ținând să punem în balanță oportunitățile prezente și viitoare, precum și instrumentele legale existente și în pregătire (CATUC, PUG, ghiduri, centre de planificare urbană, aplicații) de care ne putem folosi pentru a ne proteja orașul în care trăim împreună. Pregătim astfel și întrebarea motto a ediției de anul acesta: Cum trecem de la festival la politică publică?

La dezbatere vor participa:

• Tamina Lolev, arhitect, reprezentant Nod Makerspace (refuncționalizarea Industriei Bumbacului) și GIC IOR;

• Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București;

• Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6;

• Bogdan Suditu, geograf, profesor dr. universitar, expert în locuire, președinte al CTATU București, reprezentant ADIZMB;

• Andrei Mitrea, arhitect, urbanist, cadru didactic UAUIM, membru în echipa de elaborare PUG București;

• Code 4 Romania, autori ai raportului Orașe prietenoase.

Sâmbătă, 16 septembrie, între orele 16:00 – 18:00 - Cât (ne) costă patrimoniul?

Dezbaterea de sâmbătă vine în completarea temei abordate în ziua precedentă, punând de această dată accentul pe balanța dintre costurile comune ale pierderii patrimoniului prin distrugere, abandon, bune intenții greșit puse în practică, ignorare a riscurilor și costurile individuale ale întreținerii, conservării, restaurării, refuncționalizării clădirilor istorice și patrimoniale. Ce instrumente profesionale și legale avem la dispoziție și de ce am avea nevoie în plus pentru a îndepărta temeri legate de parcursuri birocratice și economice greoaie, pentru a împiedica eludări ale legislației, și a încuraja includerea patrimoniului în circuitul viu al orașului? Cum redevine patrimoniul valoare a orașului și cum ne implicăm cu toții, responsabil, pentru a-l proteja și promova?

La dezbatere vor participa:

• Iulia Stanciu, arhitect, profesor dr. universitar la UAUIM, reprezentant al platformei 112 Patrimoniu;

• Alexandra Stoica, arhitect, director adjunct restaurare Institutul Național al Patrimoniului;

• Ștefan Bâlici, arhitect specializat în restaurare, profesor dr. universitar la UAUIM, organizator al programului Adoptă o casă la Roșia Montană, președintele Ordinului Arhitecților din România;

• Matei Sumbasacu, inginer constructor specializat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, reprezentant ReRise;

• Julien Cappone-Lucchesi, directorul Insitutului Francez, longeviv partener cultural și custode al casei monument din Dacia 77.

Ambele dezbateri sunt moderate de echipa Baza. Deschidem orașul, curatori ai evenimentului Street Delivery București 2023, Strada - spațiu comun.