Prima paginăAnunțuriiulie 2023 › IMUAU Summer School. Schönberg 2023 - modele de bună practică în domeniul conservării și restaurării de arhitectură
26 iulie 2023 • Evenimente

IMUAU Summer School. Schönberg 2023 - modele de bună practică în domeniul conservării și restaurării de arhitectură

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a organizat în perioada 17-30 iulie 2023 o nouă ediție a școlii de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023 în satul Dealu Frumos, jud. Sibiu, adresată studenților la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecților stagiari înscriși la filialele OAR.

IMUAU Summer School. Schönberg 2023 este derulată prin intermediul Centrului Expozițional Documentar – Muzeul Școlii de Arhitectură, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură - Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și al Fundației Prințul de Wales.

Ediția a treia a școlii de vară ”IMUAU Summer School. Schönberg 2023” are ca scop aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului, investigarea specificului local prin interacțiunea cu membrii comunității. Activitatea practică, apropierea de contextul local, colaborarea cu meșteri, profesori și participanți sunt menite să stimuleze creativitatea și responsabilitatea participanților în cadrul acestei școli.

Proiectul asigură abordarea elementelor de tâmplărie (obloane, uși, ferestre etc.), de dulgherie (asanarea și reconfigurarea funcțională a acoperișului bucătăriei de vară) și de fierărie – producerea de replici ale pieselor de feronerie tradițională care lipsesc și ale celor existente cu uzură incompatibilă funcționării corecte a tâmplăriilor originare, folosind micul atelier de fierărie constituit anul trecut. Acest proiect este rezultatul cooperării dintre mediul universitar și specialiștii în arhitectură, conservarea-restaurarea și protejarea patrimoniului, precum și în disciplinele înrudite (istorie, antropologie, peisagistică etc.), demers care vine în completarea formării viitorilor profesioniști.

În completarea activităților practice, specialiștii invitați vor susține prelegeri, vor iniția discuții libere, iar participanții vor lua contact cu meșteșugari, vor participa la vizite documentare la șantiere din vecinătate și la alte experiențe culturale locale.

Activitățile practice propuse sunt:

- Atelier dulgherie: intervenție pe acoperișul bucătăriei de vară;

- Atelier tâmplărie: restaurare obloane și uși;

- Atelier fierărie: piese de feronerie.

Prelegerile propuse:

- 17 iulie: ALEXANDRU BABOȘ (arhitect) - Exigențele cercetării în restaurarea bisericilor de lemn;

- 18 iulie: ANDREA BERNATH (restaurator Complexul Național Muzeal Astra) - Conservarea preventivă în clădiri cu funcțiune muzeală;

- 19 iulie: CRISTINA DĂNEASA (restaurator Universitatea Lucian Blaga) - Conservarea mobilierului pictat transilvănean;

- 20 iulie: IULIA TEODORESCU (restaurator Complexul Național Muzeal Astra) - Conservare - restaurare textile de patrimoniu;

- 21 iulie: DRAGOȘ POSA (inginer) - Despre controlul regimului higroscopic al pereților exteriori ai clădirilor;

- 25 iulie: DORIN BARBU (restaurator Muzeul Național Brukental) - Restaurare metal: patrimoniu mobil;

- 27 iulie: ADRIAN VIDRAȘCU (arhitect, UAUIM) - Armonii vernaculare;

- 28 iulie: STEFANIA COTEI (antropolog) - Folclor, Multiculturalism și Temporalitate: Elemente Contemporane ale Integrării Romilor în Transilvania.

Echipa proiectului:

- coordonare ateliere: arh. Ioana Ardelean -  meșteșugar lemn Sebastian Bethge; arh. Liviu Gligor și meșteșugar fier Zaharia Păcală;

- identitate vizuală: arh. Cristina Constantin;

- responsabili admin.: Alina Șamu și Martin Maurer;

- fotograf: Valentin Popescu;

- coordonator proiect: muz. Claudia Popescu.

Parteneri: Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Comunei Merghindeal, jud. Sibiu, Casa Teutsch – Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Muzeul Național Brukental, Complexul Național Muzeal Astra.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES.

Sponsori: Iconic Wood, Rubio Monocoat România.