Prima paginăAnunțuriiunie 2023 › O nouă serie de kituri de patrimoniu au dat startul verii în ziua de Sânziene - activități Pro Patrimonio
28 iunie 2023 • Patrimoniu

O nouă serie de kituri de patrimoniu au dat startul verii în ziua de Sânziene - activități Pro Patrimonio

70 de copii din comunitățile din jurul Conacului Neamțu de la Olari, județul Olt și a Casei Enescu de la Mihăileni, județul Botoșani, au ajuns în posesia seturilor de patrimoniu cu povestea trecută și viitoare a Vilei Golescu de la Câmpulung Muscel. Începând cu acest kit, meșteșugurile și tehnologia vor fixa împreună o viitoare hartă a României „ornată” cu machete de hârtie ale caselor care luminează. Casele luminoase oferă indicații despre cum să ajungi la ele din fiecare comunitate și completează curiozitatea copiilor cu materiale auxiliare încorporate cu detalii și povești din casă: istorie și arhitectură, natură, design sau gastronomie.

Sâmbătă, 24 iunie, copii din sate apropiate Conacului Neamțu s-au adunat în curtea de la Olari pentru o porție de joacă serioasă și o explorare cu puterea imaginației. Copiii de la Mihăileni au fost adunați în grup la școală și au lucrat sub supravegherea coordonatorului lor local urmând îndeaproape instrucțiunile transmise în kit.

Din pachetul cu materiale de bricolaj primit, copiii au găsit macheta de hârtie a altui monument istoric de care Fundația Pro Patrimonio se ocupă - Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, județul Argeș. Tot aici au găsit penare cu piese de mobilier, inserții personalizate pirogravate și informații sistematizate despre Vila Golescu și poveștile ei. Au putut asambla căsuța luminoasă, au realizat etichetele doamnei Maria Cantili Golescu pentru viitoarea plantație de morcovi pitici precum și o rețetă de dulceață de la 1900. Cu această ocazie au aflat ce este un arbore genealogic și de ce este el util și au putut să creioneze propriul arbore urmând modelul familiei Vasile și Maria Golescu. Restul setului l-au pregătit pentru explorări ulterioare acasă.

În acest mod ludic, copiii au aflat mai multe despre un alt județ al României și o altă casă de patrimoniu de care Fundația Pro Patrimonio se ocupă, Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, județul Argeș. Aici, la începutul secolului trecut a trăit familia Golescu, al cărei exponent feminin, Maria Cantili Golescu a făcut subiectul unui interes de cercetare profund pe parcursul a doi ani. Doamna Cantili a lăsat două caiete de rețete și sfaturi gospodărești extrem de interesante în contextul analizei unei epoci, din care a fost extrasă rețeta de dulceață de morcovi, prezentată copiilor.

A fost aleasă Vila Golescu ca exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea, îngrijirea și activarea unei case de patrimoniu prin varii proiecte culturale, educaționale și de design. Acestea aduc un astfel de obiect mai aproape de publicul larg, dar mai ales integrează comunitatea din imediata apropiere într-un circuit de activități și povești capabile să explice subiectul patrimoniului pe înțelesul tuturor, susținând ideea că acesta este o responsabilitate și un element formator al identității sociale.

Proiectul kiturilor de patrimoniu este susținut în parteneriat cu UiPath Foundation în județele Botoșani și Olt pe parcursul unui program multianual, Future Acceleration Program, care se desfășoară de patru ani în Botoșani și trei ani în Olt.

Din cei 11 ani în care Pro Patrimonio a livrat constant ateliere de educație pentru patrimoniu au reieșit o serie de materiale ce pot fi descărcate din biblioteca de resurse utile. Câteva exemple: Caietul de rețete de la 1900 al Mariei Cantili Golescu,  Manual de Educație pentru PatrimoniuManual de Educație MuzicalăCaietul Casei Enescu. Ghid interactiv de explorareHarta Meșteșugurilor.Sugestii pentru explorarea peisajului cultural din jurul MihăileniuluiAnsamblul Golescu. Observator de Peisaj Cultural în Câmpulung Muscel etc