Prima paginăAnunțuriaprilie 2023 › „PLANURI” concepute de viitori arhitecți
10 aprilie 2023 • Evenimente

„PLANURI” concepute de viitori arhitecți

Vernisajul expoziției „PLANURI” gândită de studenții-arhitecți ai Grupei 24-34 | 2020-2022 UAUIM, atelier Florian Stanciu, a fost un eveniment la care au participat un număr impresionant de viitori arhitecți. Le-a fost alături Emil Ivănescu, Florian Stanciu, Șerban Sturdza, Dan Marin, Iulia Stanciu și Ștefan Bâlici. 

Președintele Filialei Teritoriale București a O.A.R. le-a mulțumit tuturor pentru faptul că au ales să își expună lucrările în cadrul Expohub OAR București. Profesorul Florian Stanciu a vorbit despre generația care a gândit expoziția ca despre una la care s-au simțit din plin coerența și densitatea proiectelor, iar vernisajul expoziției „PLANURI” a arătat cât de important este planul pentru un arhitect, fără să își devoaleze misterul dinlăuntrul său, creând astfel o mică polemică cu excesul imaginii.

Studenții-expozanți care și-au stăpânit emoțiile și au vorbit la vernisaj l-au invocat pe John Hejduk care definește planul ca o constantă, care suferă puține transformări, o trecere pentru dincolo, cu profunzime și sens.

Autorii au subliniat faptul că este expoziția și vernisajul unui singur proiect, autorul fiind unul colectiv format din studenți, profesori și îndrumători. S-a dorit imortalizarea unor piese cu o anumită prețiozitate, dat fiind că proiectele expuse surprind o stare fertilă a stadiului în care se află acestea.

Dan Marin a adus în discuție tradiția academică a planului, intelectualizarea modernismului radical din cazul lui Haydock, conceptualizarea dintre structura și spațiu. Marin a vorbit despre faptul că planul este privilegiat, iar celelalte elemente sunt considerate componente ale acestuia.

Șerban Sturdza, impresionat de audiența numeroasă, a recunoscut că este în totală admirație față de ceea ce au făcut studenții. Arhitectul a invocat faptul că: „Aceste planuri ar trebui să devină profunde pentru mai multă lume. Ar trebui să încercați să vedeți cum să faceți să transmiteți mai mult și celor care nu sunt arhitecți.”

„PLANURI” va fi expusă în mai multe centre universitare în cadrul Anualei de Arhitectură București.  

Poate fi vizitată până pe 11 aprilie în spațiul Expohub al sediului Filialei Teritoriale București a O.A.R. din str. Sfântul Constantin, nr. 32, sector 1, București.