Prima paginăAnunțurimartie 2023 › Parteneriatul OAR București – Holcim România – acțiuni concrete pentru membrii filialei
27 martie 2023 • Agenda O.A.R. București

Parteneriatul OAR București – Holcim România – acțiuni concrete pentru membrii filialei

Joi, 23 martie, a debutat seria de întâlniri tehnice în siturile unor furnizori de soluții pe care Filiala Teritorială București le propune membrilor săi în cursul anului 2023. 

Vizita la Fabrica Somaco Târgoviște, inclusiv la laboratorul de încercări din cadrul acesteia, a fost posibilă datorită parteneriatului filialei cu grupul industrial Holcim România.

Grupul de arhitecți din București a fost primit, însoțit și ghidat în vizita realizată la Târgoviște de directorul fabricii, împreună cu echipa de specialiști și tehnicieni, care au răspuns întrebărilor și au oferit informații. 

A fost prezentat procesul tehnologic al prefabricatelor din beton, cu observarea directă, pe flux, a fazelor de pregătire a armăturii pentru elemente structurale precomprimate, turnare a betonului și finisare a acestora. Participanții au putut constata că pregătirea minuțioasă, specializată și standardizarea fazelor de producție face posibilă decofrarea și detensionarea elementelor precomprimate la 16-18 ore de la turnarea betonului, cu obținerea unor rezistențe optime chiar din a doua zi, în comparație cu șantierele tradiționale. 

Arhitecții au asistat la câteva teste de laborator pe eșantioane de beton armat, precum și pe bare din oțel, conform celor mai exigente standarde de verificare în domeniu. 

Pe toata durata vizitei în fabrică, arhitecților le-au fost asigurate echipamentele de protecție individuală adecvate și le-au fost furnizate toate recomandările de sănătate și securitate necesare desfășurării unei acțiuni în deplină siguranță. 

Dialogul a continuat și după turul complet al sitului, s-a făcut un schimb consistent de informații, idei și opinii dintre participanți și producători. Pentru arhitecții prezenți a fost de bun augur faptul că au aflat multe informații noi pe care le vor putea aplica în proiectele în care sunt implicați. 

De notat este interesul celor prezenți în vizită pentru aplicații în proiectele rezidențiale, dat fiind că soluțiile prin elemente prefabricate punctează la viteză sporită de montaj, flexibilitatea formelor și designului (elemente zvelte, cu deschidere mare de 24-26 pana la 30 m), ușurința combinării, precum și aspectul economic, generat de productivitatea controlată și profitabilitatea lucrărilor, favorizate de o activitate continuă, pe tot parcursul anului. 

Astfel de întâlniri tehnice constituie premisele dezvoltării aplicațiilor pe care producătorul le are în vedere pentru piața românească. În acest moment, producția de prefabricate Somaco-Holcim în România vizează mai ales structuri la cheie și hale industriale, infrastructură rutieră și/sau electrică, sisteme de canalizare, parapete și panouri, la care se adaugă servicii integrate lucrărilor aferente.