Prima paginăAnunțurimartie 2023 › Lansare de carte la sediul Filialei Teritoriale București a O.A.R.
17 martie 2023 • Evenimente

Lansare de carte la sediul Filialei Teritoriale București a O.A.R.

Cu bucurie, vă adresăm invitația de a participa la evenimentul de lansare a cărții „Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931–1940” , autori pe arh. Andreea cel Mare, arh. Mihaela Criticos, arh. Radu Cornescu, ist. Ciprian Plăiașu. Este un proiect editorial al OAR, coordonat de arh. Dorothee Hasnaș.

Lansarea are loc joi, 23 martie, ora 19,00, și se va desfășura în sediul Filialei Teritoriale București a O.A.R. din str. Sfântul Constantin nr. 32, sector 1.

În deschiderea evenimentului vor vorbi Mihaela Criticos, Dorothee Hasnaș și Emil Ivănescu.

Cartea aduce în atenția specialiștilor și a publicului larg o decadă din istoria arhitecturii Constanței, marcată de activitatea foarte prolifică a unui tânăr arhitect evreu, devenit după război o personalitate importantă a mediului profesional și academic și trage, în același timp, un semnal de alarmă asupra stării avansate de degradare și mutilare a imobilelor care au rezistat până astăzi.

Într-o singură decadă, 1931-1940, tânărul Goldstein a proiectat circa 100 de imobile, în principal în Constanța, unde a avut domiciliul la revenirea de la studiile urmate la Școala de Inginerie Civilă de la Roma.

Cartea își propune să răspundă întrebărilor născute firesc, odată cu descoperirea colecției de arhivă într-o pubelă de pe strada Batiștei în 2014:
Cum arăta peisajul socio-economic al orașului atunci și cine erau comanditarii acestor imobile?
Ce s-a mai păstrat din modernismul constănțean? Ce a supraviețuit brutalelor intervenții contemporane?

Despre Goldstein Maicu

Haim (Harry) Goldstein participă în mai puțin de 10 ani la construcția a peste 100 imobile. Activitatea sa este suspendată în 1941 din cauza originii evreiești. Va pleca la București, unde îl găsim în noua sa viață profesională, cu nume schimbat, în conducerea colectivelor de proiectare pentru Casa Scânteii, Sala Palatului, Teatrul Național. Cu numele de Horia Maicu va deveni arhitect-șef al Capitalei și profesor la Institutul de Arhitectură Ion Mincu (azi UAUIM).