Prima paginăAnunțurifebruarie 2023 › In memoriam academician Răzvan Theodorescu (1939 -2023)
7 februarie 2023 • In Memoriam

In memoriam academician Răzvan Theodorescu (1939 -2023)

Filiala Teritorială București a O.A.R. aduce un ultim omagiu academicianului Răzvan Theodorescu. Acesta a fost o personalitate care niciodată nu a lăsat audiența indiferentă. Academicianul a fost  istoric de artă și doctor în științe istorice, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte și membru titular al Academiei Române din 2000.

Răzvan Theodorescu a publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană. A scris cu aceeași dedicare despre monumentul medieval numit catalui, localizat în Muntenia dunăreană, despre planul triconic în arhitectura medievală timpurie sud-estului European ori despre picturile murale moldovenești. 

Prima lucrare - Mănăstirea Dragomirna (1965) o publică la vârsta de 26 de ani. Academicianul Theodorescu a fost un apropiat al arhitecților și al arhitecturii, fapt care se reflectă în multe din cărțile publicate: Pictură murală moldovenească din secolele XV și XVI (Editura UNESCO, București, 1995), Civilizația românilor între medieval și modern. Orizontul imaginii (1550-1800) - 2 vol. (Editura Meridiane, București, 1992), Piatra celor trei prelați (Editura Meridiane, București, 1979). Și acestea sunt doar câteva exemple. Îi mulțumim pentru perioada în care am călătorit împreună. 
 
Condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa foto: Academia Română