Prima paginăAnunțuridecembrie 2022 › Filiala Teritorială București a O.A.R. susține orașele sustenabile
15 decembrie 2022 • Agenda O.A.R. București

Filiala Teritorială București a O.A.R. susține orașele sustenabile

Miercuri, 14 decembrie 2022, s-a desfășurat la hotelul JW Marriott conferința organizată de Ziarul Financiar împreună cu BREC (Bucharest Real Estate Club) - “Cum dezvoltăm sustenabil orașele?” . La eveniment au fost prezenți viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, președintele Filialei Teritoriale București a O.A.R., arh. Emil Ivănescu, reprezentanți ai societății civile, investitorilori și dezvoltatori imobiliari, alți stakeholderi relevanți pe acest segment.

Emil Ivănescu a vorbit despre importanța dialogului și a colaborării între toți actorii implicați pentru dezvoltarea durabilă a orașelor și a comunităților din care facem parte.

Președintele filialei a dat un exemplu recent, încurajator, al grupului de lucru G-DAM inițiat de Filiala Teritorială București a O.A.R. împreună cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, Primăria Capitalei și Prefectura București, pentru dezvoltarea unei axe verzi pe linia râului Dâmbovița care traversează Bucureștiul. Primul livrabil este legat de aplicația comună pentru finanțarea de către Ministerul Dezvoltării a unui master plan pentru Dâmbovița.

De asemenea, Ivănescu a subliniat că aspectele legate de urbanism și dezvoltarea sustenabilă a unei localități nu ar trebui să se tranșeze în instanță. Un exemplu concludent sunt acțiunile realizate de Filiala Teritorială București a O.A.R. împreună cu Facultatea de Drept pentru a crea favorabilitate unei specializări în dreptul urbanismului, deoarece magistratura românească are nevoie de specialiști și în acest domeniu extrem de complex, cu foarte multe implicații economice, sociale, estetice privind spațiul construit. Președintele filialei a insistat asupra faptului că trebuie găsită o formă de echilibru, poate un parteneriat public privat, care să aducă justa balanță între câștig și contribuție: orice construcție este o rezultantă a muncii unei echipe - client, proiectant, antreprenor. A demoniza dezvoltatorul, arhitectul/ proiectantul sau clientul nu este un demers constructiv. Ivănescu a vorbit despre demonizarea administrației care - în opinia Filialei Teritoriale Bucuresti a O.A.R., ca for reprezentativ al profesiei de arhitect în București - este, de asemenea, un demers neconstructiv.  Există o nevoie reală de a lucra în echipă și de a găsi un echilibru benefic pentru toate părțile implicate.