Prima paginăAnunțuridecembrie 2022 › „Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier” sub egida Anualei de Arhitectură București
7 decembrie 2022 • Evenimente

„Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier” sub egida Anualei de Arhitectură București

Pe 7 decembrie 2022, între orele 11:00-14:00, are loc evenimentul Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier organizat de Biblioteca Națională a României  și desfășurat în cadrul Zilelor Bibliotecii și Anualei de Arhitectură București. 

Evenimentul este facilitat de: Alex Axinte, Claudia Șerbănuță.

Fără a fi beneficiat vreodată, pe parcursul evoluției lor, de un program susținut de construcție de sedii cu destinație specifică, bibliotecile publice din București au o distribuție teritorială deficitară pe suprafața orașului. Spațiile improprii în care își desfășoară activitatea le afectează funcționarea. Cu toate acestea, în ciuda subfinanțării cronice, bibliotecile de cartier rămân locuri importante pe harta comunităților locale, însuflețite fiind de bibliotecari inimoși și beneficiind de contribuția, grija și solidaritatea cititorilor. Astfel, bibliotecile sunt resurse foarte valoroase în peisajul actual, marcat de dispariția infrastructurii culturale și educaționale de proximitate.

În acest context, cercetarea Harta Bibliotecilor de Cartier (HBC), realizată de Alex Axinte și Alexandru Vârtej, ilustrează potențialul de transformare al bibliotecilor publice, folosindu-se de exemple concrete de bună practică, extrase din situații întâlnite chiar în filialele bibliotecilor bucureștene. HBC urmărește să evidențieze impactul bibliotecilor asupra calității vieții, contribuția lor la menținerea echității sociale și la coagularea comunităților urbane. Cercetarea caută să aducă argumente pentru valorizarea, susținerea, dezvoltarea și extinderea rețelei de biblioteci publice din cartiere.

Din această perspectivă, seminarul Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier, organizat la inițiativa Bibliotecii Naționale a României, în cadrul Zilelor Bibliotecii, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București, sub egida Anualei de Arhitectura Bucuresti, își propune să ilustreze potențialul bibliotecilor publice și să deschidă discuția despre un oraș incluziv din perspectiva spațiilor și programelor bibliotecilor de proximitate.

Totodată, anul acesta, Biblioteca Națională a României aniversează 10 ani de la mutarea în sediul actual, a cărui construcție a început în 1986, sub coordonarea arhitectului Cezar Lăzărescu. După Revoluția din decembrie 1989, lucrările au fost oprite și reluate abia în 2007-2008, după planurile regândite și adaptate prezentului de arhitectul Eliodor Popa.

Seminarul Orașul incluziv: rolul bibliotecilor de cartier se desfășoară într-un format care îmbină, pe parcursul a două sesiuni, prezentările unor exemple de bună practică, realizate de invitații noștri, cu un atelier de idei care să ducă la schițarea unei strategii pentru deschiderea bibliotecilor către comunitățile din cartiere și, mai departe, să pună bazele realizării unui manifest de interes pentru agenda publică locală, care să pledeze pentru includerea bibliotecilor de cartier în strategiile de regenerare urbană, ca un program cheie în contextul locuirii urbane contemporane.

Prezentări: