Prima paginăAnunțurinoiembrie 2022 › „Ornament și culoare” în casa Filialei Teritoriale București a O.A.R.
23 noiembrie 2022 • Evenimente

„Ornament și culoare” în casa Filialei Teritoriale București a O.A.R.

Filiala Teritorială București a Ordinul Arhitecților din România împreună cu artista Alexandra Teacă vă prezintă expoziția “Ornament si culoare”. Aceasta va fi vernisată joi, 24 noiembrie 2022, la sediul filialei, în cadrul Expohub OAR București, ora 17:30, intrare din Strada Sfântul Constantin nr. 32, București. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 noiembrie – 6 decembrie 2022.

”Ornament și culoare” este dedicată surprinderii frumosului prin artă, cu compoziții abstracte, care interpretează în manieră proprie diferite ornamente aparținând unor stiluri diferite de arhitectură, elemente care s-au perpetuat de-a lungul istoriei nu numai pe teritoriul patriei noastre, dar și în alte spații geografice. Compozițiile expuse scot în evidență o parte din frumusețea pe care o redau aceste ornamente, detaliile acestora îmbină realul cu imaginarul, îndreptându-se către abstractizare. 

Compozițiile tratează metamorfoza lucrurilor în care spațiul și timpul se diluează, exprimând anumite conexiuni imaginare între real și ireal, conexiuni care pun în evidență elementele decorative ale unui stil și influențele acestuia, influențe care pot trece cu ușurință de la un stil la altul, de la o clădire la alta, influențe de la stilul bizantin către alte stiluri de arhitectură și viceversa. 

Compozițiile expuse scot în evidență faptul că oamenii au fost dintotdeauna influențați  de natură, iar motivele decorative pe care diverse civilizații au început să le reproducă, au fost inspirate de bogăția speciilor din natură, din regnul vegetal sau animal, fie că a fost vorba de o floare, o frunză sau un animal, reprezentările acestora prin schematizare sau stilizare, au fost perpetuate de-a lungul timpului,  iar diferite civilizații au început să le reproducă  pe pereți, pe mobilier, pe draperii,  perdele sau covoare, pe elementele de arhitectură de lemn sau de piatră, influențând formarea unor ornamente specifice anumitor culturi locale și conducând inevitabil la formarea stilurilor de arhitectură.