Prima paginăAnunțurinoiembrie 2022 › Metapolis Etapolis Architects - câștigătorul concursului internațional de soluții pentru amenajarea Parcului „Lacul Morii” din Sectorul 6
2 noiembrie 2022 • Profesional

Metapolis Etapolis Architects - câștigătorul concursului internațional de soluții pentru amenajarea Parcului „Lacul Morii” din Sectorul 6

Luni, 31 octombrie 2022, a avut loc conferința de presă pentru anunțarea rezultatelor jurizării concursului internațional de soluții pentru amenajarea peisagistică a Parcului „Lacul Morii” din Sector 6, București. Evenimentul  a fost găzduit de Primăria Sectorului 6 al Municipiului București.

Competiție, lansată oficial pe data de 10 august 2022, a fost organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), în parteneriat cu Filiala Teritorială București a OAR și Primăria Sectorului 6 al Municipiului București.

Evenimentul a fost  găzduit de Primăria Sectorului 6 al Municipiului București.

Proiectul câstigător a fost declarat cel propus de firma Metapolis Architects (Belgia) prin filiala sa Metapolis Etapolis Architects (România). Primarul Sectorului 6, Cristian Ciucu, prezent la conferință, a declarat că este bucuros pentru faptul că s-a lăsat convins ca primăria pe care o conduce să accepte provocarea unui concurs internațional de soluții. Faptul că Sectorul 6 va mai obține încă un spațiu verde este cel mai mare câștig. Cristian Ciucu a mulțumit concurenților și a subliniat faptul că este conștient că abia începe greul. Ovidiu Câmpean (secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) a felicitat administrația și organizatorii pentru curaj și ambiție și a insistat asupra faptului că tot mai multe proiecte ar trebui implementate prin concursuri de soluții. Arh. Emil Ivănescu, președintele Filialei Teritoriale București a OAR, a declarat: “Suntem onorați că suntem astăzi aici, este un moment important pentru concursul de soluții. Acest gen de competiție este cea mai democratică și transparentă procedura de achiziție publică. Sectorul 6 este campionul concursurilor de soluții. Parcul Lacul Morii este extrem de important pentru București. Ne bucurăm că a atins cote internaționale și că sunt echipe mixte participante: arhitecți, urbaniști, peisagiști. Felicitări tuturor!” Ștefan Bâlici, președinte OAR, a vorbit despre faptul că: “Este important că în București începem să discutăm tot mai mult despre achiziții prin concurs de soluții. Creșterea calității mediului de viață este un prerogativ important al arhitecților. Este importantă competiția liberă, deschisa oricarui proiectant. Concursul de soluții este un instrument foarte bun de măsurare a calității. “ Câștigătorii au mulțumit autorităților și organizatorilor și au  menționat că așteaptă și alte concursuri pe viitor. 

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 2.677.700 LEI fără TVA

Premiul II: 148 254 LEI fără TVA

Premiul III: 74 127 LEI fără TVA

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare:

PREMIUL I
Proiect nr. 100 – ML2024 – METAPOLIS ARCHITECTS (BELGIA) prin filiala sa METAPOLIS ARCHITECTS (ROMÂNIA)

Autori principali: METAPOLIS ARCHITECTS: Mircea Munteanu, Cristian Panaite
Colaboratori arhitectură: METAPOLIS ARCHITECTS: Diana Sava, Mihai Șom, Laura Dinu, Bogdan Stoicescu
Colaboratori specialități: STUDIO DE PEISAJ ANA HORHAT: Ana Horhat, Ivona Svinți, Claudia Uglea

PREMIUL II
Proiect nr. 103 – BN2732 – NBC ARHITECT SRL

Autori principali: arh. Bogdan-Constantin Neagu
Colaboratori arhitectură: Alexandru Radut, Daniela Stanciucu, Victor Spinu, Florian Marinescu, George Barbu, Cristian Mititelu
Colaboratori specialități: ing. peisag. Cristina Vainer

PREMIUL III
Proiect nr. 105 – TE0303 – TERA DESIGN STUDIO SRL

Autori principali: asocierea TERA DESIGN STUDIO SRL – TERA ARHITECTURA SRL: Tamara Roseti, Tamara–Maria Popovici, Andrada Eftime, Traianus Popovici, Gabriela Vlăsceanu, Cristina Irimia, Elena – Delia Rusu, Daniela Măuță

Coautori: Amalia Anastasia Gîscă – Chițac

MENȚIUNE ONORIFICĂ
Proiect nr. 106 – LM2022 – OFFICE OF ADRIAN PHIFFER

Autori principali: Adrian Phiffer
Coautori: Angela Cho, David Verbeek, Tudor Vlăsceanu
Colaboratori arhitectură: Ben Chang, Nur Nuri
Colaboratori specialități: Tommaso Bitossi, Jonathon Brearley (Transsolar Klimaengineering)

Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată la sediul Ordinului Arhitecților din România, Casa Mincu, Aripa Peretz, Strada Arthur Verona, nr. 19, București, CP 010312.

Autoritatea Contractantă a concursului este Primăria Sectorului 6 al Municipiului București, proprietarul și administratorul spațiilor care vor face obiectul investiției și care va deveni beneficiarul contractului rezultat în urma acestui concurs.

Concursul a fost organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR) alături de Filiala Teritorială București a OAR, în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții a fost organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Felicitări tuturor!

Credit foto: Agerpres/Radu Tuță

Filiala Teritorială București a OAR