Prima paginăAnunțurioctombrie 2022 › Cod CAEN 7111 - finanțări garantate de stat prin programul Garant Construct
26 octombrie 2022 • Agenda O.A.R. București

Cod CAEN 7111 - finanțări garantate de stat prin programul Garant Construct

Programul Garant Construct este conceput pentru depășirea dificultăților economice generate de invazia Rusiei asupra Ucrainei, în baza cadrului temporar european prin care pot fi accesate ajutoare de stat sub forma de garanții pentru împrumuturi și sub forma de granturi. Arhitecții, respectiv birourile individuale de arhitectură beneficiază și ele de acest program.

Componenta de finanțare Garant Construct de sub umbrela IMM Invest Plus are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale de până 90% din valoarea finanțărilor/împrumuturilor bancare pentru: îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de IMM-uri din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, precum și pentru arhitecți potrivit reglementărilor din Legea nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv birourile individuale de arhitectură.

Programul Garant Construct vizează și finanțări pentru unități administrativ teritoriale (municipii, orașe, comune). 

Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții.

Perioada maximă pentru care se acorda finanțarea este de 72 de luni (6 ani), în cazul creditelor de investiții, și 36 de luni (3 ani), în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, fără posibilitate de prelungire.
În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili, instituțiile de credit (băncile) pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

Pentru înregistrare în program și evaluarea potențialului de finanțare pentru fiecare solicitant este necesară parcurgerea a două etape:

1. Crearea unui cont și înregistrarea pe platforma imminvest.ro - Programul Garant Construct a solicitantului, persoană juridică;

2. Contactarea uneia din băncile partenere pentru verificarea încadrării în criteriile de eligibilitate ale programului. Lista completă a instituțiilor de credit aici.

Cheltuielile eligibile sunt precizate în OUG 99/2022, alte informații utile sunt in procedura de implementare, iar detalii practice se pot obține scriind la adresa de email garantconstruct@contragarantare.ro

Credit foto: www.sturt-up.ro