Prima paginăAnunțuriseptembrie 2022 › Vernisaj „Forturile Capitalei, imagini din viitor" la Expohub OAR București
8 septembrie 2022 • Evenimente

Vernisaj „Forturile Capitalei, imagini din viitor" la Expohub OAR București

Miercuri, 7 septembrie 2022, la Expohub OAR București din strada Sf. Constantin nr. 32, a avut loc vernisajul expoziției 1Forturile Capitalei, imagini din viitor". Autorii expoziție sunt arh. Dorohtee Hasnaș, ist. Ciprian Plăiașu și manager cultural Costin Zamfir.  Designul îi aparține lui Sergiu Silivestru care este student-arhitect.

Arh. Emil Ivănescu, președintele Filialei Teritoriale București a O.A.R., prezent la vernisaj, și-a exprimat bucuria de a putea găzdui o astfel de expoziție în sediul filialei și a încurajat autoritățile să își manifeste interesul față de aceste forturi care trebuie puse în valoare.  De asemenea, președintele filialei a felicitat echipa pentru realizarea designului grafic.

Arh. Dorohtee Hasnaș a făcut o scurtă istorie a forturilor apărute în secolul XIX. Acestea nu au fost niciodată folosite în scopul în care au fost construite și sunt într-o stare foarte bună, ținând  cont că nu au fost niciodată renovate. Dorohtee Hasnaș a vorbit și despre propunerile pentru aceste forturi care se pot transforma în hub-uri culturale, spații pentru activități sportive, muzee, ateliere.

Expoziția este gândită ca o panoramă de idei ce se pot putea concretiza într-un plan apropiat, cu viziunea necesară.  Obiectivele vizate sunt fortificațiile militare construite de Regele Carol I la finalul secolului al XIX-lea pentru a proteja Bucureștiul de un eventual atac militar sau invazie rusească. Astăzi, aceste obiective sunt parțial introduse în Lista Monumentelor Istorice – deși ansamblul este unic la noi în țară, iar cea mai mare parte dintre ele sunt lăsate în paragină.

„Forturile Capitalei, imagini din viitor" vine în completarea unor serii de acțiuni desfășurate de echipa de proiect și care au debutat cu realizarea unui studiu de oportunitate pentru revitalizarea și reintroducerea în circuitul urban al fortificațiilor, înaintat Consiliului Județean Ilfov în 2021.

În prezent, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o platformă www.forturi.ro – care prezintă exemple de bune practici, dar și propuneri și planuri pentru revitalizarea acestei centuri militare. Acest site se dorește a fi o platformă de informare și de implicare a tuturor în revitalizarea unei centuri de fortificații – unice în România – și conferirea acesteia unui nou rol – de spațiu comunitar.

Expoziția "Forturile Capitalei, imagini din viitor" va fi  găzduită în cadrul Expohub OAR București din strada Sf. Constantin nr. 32 în perioada 7-13 septembrie 2022.