Prima paginăAnunțuriiunie 2022 › Concursul internațional de arhitectură Brick Award 22 și-a desemnat câștigătorii
29 iunie 2022 • Profesional

Concursul internațional de arhitectură Brick Award 22 și-a desemnat câștigătorii

Au fost desemnați cei cinci câștigători ai competiției internaționale de arhitectură Brick Award 22.  Evenimentul de decernare a premiilor a avut loc pe 9 iunie, la Viena, în cadrul Galei de decernare a premiilor.

În competiție s-au înscris 789 de proiecte din 53 de țări și au fost nominalizate 50. România a înscris în competiție 21 proiecte spectaculoase, număr record pentru țara noastră. Cea de-a zecea ediție Brick Award a înregistrat cele mai multe proiecte înscrise din istoria competiției, demonstrând astfel popularitatea acestui concurs la nivel internațional.

În 2022, câștigătorii au fost premiați la cinci categorii: Feeling at Home, Sharing public spaces,  Living together, Working together și Building outside the box. În plus, unul dintre cele 5 proiecte câștigătoare a primit Marele Premiu Brick Award 22.

Câștigătorul marelui premiu și al categoriei “Sharing public spaces” – Studio Zhu Pei, Beijing cu proiectul “Muzeul Jingdezhen Imperial Kiln”, China.

Orașul Jingdezhen din China are o istorie semnificativă în producția de porțelan.

Muzeul Imperial Kiln (cuptorului imperial) a fost planificat de Studio Zhu Pei, chiar lângă ruinele cuptorului imperial din dinastia Ming. Opt bolte parabolice din cărămidă formează complexul muzeului, inclusiv două săli de expoziție la nivelul solului și cinci subterane. Boltele în formă de trabuc sunt ușor diferite ca înălțime, lungime și curbură și au fost modelate după formele cuptoarelor tradiționale. Ele sunt aranjate una lângă alta pe amplasament într-un grup ușor braunian cu o orientare aproximativ nord-sud. Clădirile sunt interpuse de curți care lasă lumina zilei să intre în subsoluri. La etajele superioare, lumina cade prin capetele boltelor deschise sau vitrate, prin fantele orizontale de lumina deasupra podelei, prin fisurile din pereți și prin luminatoare care seamănă cu găurile de fum de cuptor.

Construcția muzeului face referire, de asemenea, la moștenirea "de porțelan" a orașului: bolțile constau din pereți de cărămidă dublă, construiți în mod tradițional și apoi umpluți cu beton. Cele 2,8 milioane de cărămizi folosite aici sunt un amestec de cărămizi noi și recuperate rămase de la demolarea cuptoarelor. Astfel, acest proiect extraordinar oferă tot ce se cere unui spațiu public și a meritat din plin să fie câștigătorul, nu doar la categoria "Sharing public spaces", ci și al marelui premiu.

Câștigător categoria “Living together” – Avenier Cornejo Architects, Franta  cu proiectul “88 locuințe+spațiu comercial” – Rue Danton, Pantin, Franța. 

În Pantin, o suburbie de nord-est a Parisului, arhitecții Avenier Cornejo au ridicat trei clădiri lângă Canal de l'Ourcq. Acestea conțin în total 88 de apartamente, care sunt dispuse în semicerc și înconjoară o mică curte care se deschide spre canal. 

Al treilea bloc este situat pe partea de vest a străzii și are un etaj suplimentar și un spațiu comercial la parter. Toate cele trei clădiri au aproximativ aceleași proporții, dar designul fiecăreia este determinat de forma terenului și orientarea lor către canal.

Cărămizile turnate manual au fost așezate într-o tesere de tip Stretcher. Secțiunile ferestrelor sunt așezate într-o tesere flamandă contrastantă cu cărămizile de antet oarecum îngropate pentru a crea un efect de relief. Arhitecții și-au ales cele trei culori de cărămidă ca un răspuns modern la galbenul pal al morilor de grâu Grands Moulins de Pantin, construite în 1884 și situate puțin mai la vest de-a lungul canalului. Metalul folosit pentru ramele ferestrelor și balustradele are, de asemenea, o culoare diferită pe fiecare bloc: cărămidă roșie este completată de detalii metalice gri, cărămizi gri deschis, de detalii verzi și cărămizi gri închis de detalii maro. Aceleași cărămizi au fost folosite și pentru a pava poteca care șerpuiește printre copacii bătrâni din grădină. Ansamblul este o sinteză reușită de unitate și diversitate.

Câștigător categoria “Feeling at home” – Natura Furtuna, Babahoyo, Ecuador – cu proiectul  “The house that Inhabits – Productive Urban Living”, Babahoyo, Ecuador.

Asociația de arhitectură Natura Futura consideră The House that Inhabits, situată în Babahoyo, Ecuador, ca pe o declarație. O declarație care nu numai că se opune comercializării orașului, care marginalizeaza mulți oameni, ci și una care conferă cărămizii un simbol dar și o destinație materialului de construcție. Acest material de construcție tradițional este adesea atribuit secțiunilor mai sărace ale populației - este adesea ascuns, tencuit și pictat. Arhitecții doresc ca acest proiect să demonstreze și să exploreze valoarea cărămizilor ca material pentru un oraș vibrant și locuibil.

Clădirea te trimite la casele tradiționale ale orașului latino-american, încă întâlnite în Babahoyo, și folosește pe deplin terenul de treizeci pe doisprezece metri. La parter exista un spațiu comercial și un apartament și cinci camere care adăpostesc o instituție de învățământ la etaj. Fâșii de luminatoare și un coridor ingust de-a lungul pereților exteriori lăsau să intre lumina zilei. Structura acoperișului este realizată din lemn – un alt material asociat cu sărăcia. 

Scopul acestui proiect se extinde cu mult dincolo de anvelopa clădirii. Atrage atenția asupra micilor inițiative care extind definiția clădirilor cu utilizare mixtă și, astfel, aduc o contribuție pozitivă la calitatea vieții urbane în centrul unui oraș modern. Combinația dintre organizarea spațială neortodoxa și materialele alese fac din The House that Inhabits o adevărată declarație de credință. 

Câștigător categorie “Working together” – Baumschlager Eberle Architekten, Zurich – cu proiectul “2226 Emmenweid”, Emmenbruke, Elveția. 

Denumirea „2226 Emmenweid” provine de la conceptul de tehnologie a clădirii, care asigură o temperatură interioară stabilă între 22 și 26 de grade Celsius. Noua clădire cu patru etaje proiectată de Baumschlager Eberle Architekten din Emmenbrücke, Elveția, se remarcă prin tencuiala sa de var ușor și prin aranjarea regulată a ferestrelor generoase poziționate adânc în pereți. Volumul său este evidențiat de un acoperiș înclinat cu margini aliniate. O secțiune îngroșata în fațadă creează o linie orizontală izbitoare care dă structura blocului masiv și stabilește o relație cu clădirile învecinate. 

Conceptul planului de etaj este simplu și conceput pentru a se adapta la o mare varietate de utilizări. Interior conține scări, facilități sanitare și chicinete. Acesta este înconjurat de o zonă largă multifuncțională, fără pereți despărțitori portanti, care poate fi configurata în mod flexibil pentru diferite utilizări. Construcția peretelui este formată din două straturi de cărămizi, fiecare de 36,5 cm grosime: unul este un perete portant și izolator, celălalt este izolator. S-au folosit blocuri mari de cărămidă neumplute, care asigură difuzia eficientă a vaporilor și au o masă termică mare care contribuie semnificativ la stabilitatea climatului interior.

Pe lângă calitățile sale spațiale și atmosferice, 2226 Emmenweid demonstrează că un nou mod de gândire este posibil în construcția de birouri comerciale – un mod de gândire care se concentrează pe factorul timp în depășirea obiceiurilor epocii mecanice: o durată lungă de viață și stabilitate climatică pe tot parcursul anului, precum și pe tot parcursul zilei.

Câștigător categorie “Building outside the box” – Neri&Hu Design and Research Office, Shangai – cu proiectul “The Brick Wall – Tsingpu Yangzhou Retreat”, Yangzhou, China.

Pe spațiul unde este amplasat acum hotelul a fost odinioară adăpostul pescarilor și al fermierilor. Înainte de a începe construcția, acesta conținea un depozit și mai multe căsuțe mici. La cererea clientului, aceste structuri au fost parțial conservate și influențează identitatea proiectului. Designerii au reușit să îmbine căsuțele cu un hotel de lux, făcând referire la arhitectura tradițională chineză. 

Cu excepția unei case cu două etaje care conține biblioteca și unele camere de oaspeți, toate clădirile din amplasament sunt cu un singur etaj. Pereții de cărămidă învăluie toate zonele funcționale, inclusiv cele patru grădini. Zidăria este parțial închisă și parțial deschisă. Deschiderile din perete oferă o succesiune de vederi către diferitele terase din zona de recepție, restaurant și camere de oaspeți. Pe măsură ce te plimbi prin clădire, se deschid spații cu mai multe fațete și vederi coregrafiate ale peisajelor interioare și exterioare – care leagă cerul și pământul. Acest proiect câștigător din categoria "Building outside the box" face referire la arhitectura tradițională a regiunii. Cu toate acestea, arată, de asemenea, un angajament puternic față de sustenabilitate și responsabilitatea ecologică prin reciclarea și reutilizarea cărămizilor recuperate.

Juriul a fost format din cinci arhitecți recunoscuți la nivel internațional: Ingrid van der Heijden / Olanda, arhitect și membru fondator al Asociației Civic Architects, Jesper Gottlieb / Danemarca, arhitect și membru fondator al Asociației Gottfried Paludan Architects, Tina Grecoric / Slovenia, arhitect și membru fondator al Asociației Dekleva Gregoric Architects, Wilfried Kuehn / Germania, arhitect și membru fondator al Asociației Kuehn Malvezzi, Brigitte Shim / Canada, arhitect și membru fondator al Asociației Shim-Sutcliffe Architects din Toronto.