Prima paginăAnunțuriiunie 2022 › Proiectul cultural „Tradiție și tehnologie. Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos"
16 iunie 2022 • Evenimente

Proiectul cultural „Tradiție și tehnologie. Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos"

Modelarea 3D pentru vizualizarea patrimoniului are cerințe specifice, adesea înrudite cu cele din industria de gaming, motiv pentru care ceea ce urmează să învățați de la noi oferă o dublă deschidere. Veți putea oferi vizualizări realiste ale oricărei intervenții pe sit existent, de la revitalizarea funcțională la amenajarea de interior. Ori, dacă preferați, veți putea folosi cunoștințele dobândite pentru a deveni creatori de conținut în industriile de succes ale lumii de azi: gaming, publicitate, film și entertainment.

Lucrând cu noi veți înțelege fluxul standard de lucru și cerințele specifice vizualizărilor în timp real. Veți dobândi perspective care inspiră, precum și un set de abilități necesare celor care aspiră să stăpânească mediul 3D.

Vom lucra împreună ziua și vom face focuri de tabără noaptea în Dealu Frumos, un sat liniștit din inima Transilvaniei. La sfârșitul workshop-ului veți avea instrumente noi și puternice pentru a face replici digitale perfecte, precum și o lucrare de artă 3D care va fi publicată.

Programul

Prima zi va debuta cu prezentările (ale noastre și ale voastre) după care veți afla care sunt regulile specifice pentru fotogrammetrie.

După amiază vom merge la biserica fortificată din sat, care reprezintă subiectul vostru de studiu. Aici veți aplica cele învățate în cursul dimineții, în timp ce trainerul nostru junior, Matei, va face fotogrammetria exterioară a monumentului cu ajutorul unei drone.

A doua zi vom agrega fotografiile în Reality Capture, care este un software de top în domeniul fotogrammetriei destinate vizualizării. Această parte va fi realizată pe PC-urile noastre. Veți înțelege fluxul de lucru și veți putea observa care porțiuni nu au fost bine fotografiate (totdeauna există un colț!)

După masă ne vom întoarce pe teren pentru a completa cu fotografii, iar în timpul nopții Reality Capture va produce pentru noi versiunea ultra-detaliată a modelului.

A treia zi și a patra zi ne vom ocupa numai de modelare. Pe de o parte, vom reconstrui cât mai simplu arhitectura, folosind ca „ciornă” modelul detaliat al fotogrammetriei. Pe de alta, pentru ornamente și mobilier vom genera alte fotogrammetrii, mici dar foarte detaliate, pe care le vom simplifica prin postprocesare în Meshmixer și / sau 3DS Max.

În ziua a cincea ne vom întoarce în Reality Capture pentru a împrumuta arhitecturii modelate de noi texturile de pe modelul ultradetaliat care se afla acolo.

După amiază vom încărca în Unreal Engine tot ceea ce ați realizat, iar seara vom avea, sperăm, o „versiune-beta” a bisericii fortificate din Dealu Frumos, pe care o veți putea vizualiza cu ajutorul seturilor noastre de VR. Alături de câteva exemple profesioniste de vizualizări pentru patrimoniu, care vă vor delecta în ultima seară petrecută împreună.

Participanții

Pentru a participa trebuie să fiți deja familiarizat cu modelarea poligonală. Mai mult, ar trebui să aveți portofolii care să arate preocupările voastre în domeniu.

Va fi necesar să vă aduceți laptopurile și telefoanele / camerele digitale pentru a face niște fotografii de calitate.

Vom selecta 10 participanți pe baza portofoliilor și scrisorilor de intenție trimise la joseph.deea@gmail.com până la data de 20 iulie.

Mai multe detalii la https://ateliermacpopescu.wixsite.com/uauim/events/replica-digitala-a-ansamblului-bisericii-fortificate-din-dealu-frumos.


Vă așteptăm cu drag!



Coordonator proiecte,
muz. dr. Claudia Popescu

Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București
Str. Academiei nr, 18-20, 010014,  București 
https://centrulexpo.uauim.ro/ro/

Muzeul Școlii de Arhitectură
https://www.facebook.com/MuzeulUAUIM/
https://sketchfab.com/muzeulscoliidearhitectura
https://www.youtube.com/channel/UCEN8CvTE-_JciQ5-F8tmcFw/featured?view_as=subscriber