Prima paginăAnunțurimai 2022 › INP deschide apelul pentru evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România
20 mai 2022 • Evenimente

INP deschide apelul pentru evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România

Institutul Național al Patrimoniului a lansat marți 17 mai 2022 apelul pentru evenimente și activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România.

Anul acesta descoperim patrimoniul Art Nouveau pe litere!

Bibliotecile, muzeele, proprietarii sau păstrătorii de patrimoniu Art Nouveau de orice tip și chiar librăriile sau anticarii sunt invitați să scoată la lumină înscrisurile - diversitatea de grafii și caligrafii specifice Artei 1900.

Aceasta este tema recomandată pentru ediția 2022 de către Réseau Art Nouveau – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau - o oportunitate unică de includere a instituțiilor păstrătoare de publicație veche și înscrisuri în circuitul promotorilor mișcării artistice Art Nouveau.

Art Nouveau este un stil și o mișcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată cu o intensitate cuceritoare, manifestată preponderent la începutul secolului XX. Influența sa asupra artelor grafice – afișe și signalistică – l-au făcut mai cunoscut publicului larg. Tema din acest an va aduce în prim-plan litere și grafică, așa cum reieșeau acestea din ștanțe, plăci litografice, serigrafie și alte aparate și procedee de tipărire utilizate în epocă.

Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accentele puternice. Literele create de artiștii epocii erau la început alungite, împodobite de elemente curbilinii de factură vegetală sau florală. Ulterior au fost stilizate spre elemente geometrice, în concordanță cu evoluția stilului.

Manuscrisele, cărțile și coperțile lor, revistele, afișele, vederile, timbrele, chiar și vitraliile și inscripțiile amplasate pe fațadele clădirilor, dar și multe alte artefacte ilustrează diversitatea manifestărilor curentului Art Nouveau în cotidianul unei Europe și al unei lumi care celebrează Belle Epoque.

Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată, în preajma zilei de 10 iunie, prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a acestui curent - cunoscut și drept Secession (Austria), Stile Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Szecesszio (Ungaria) sau Modern Style (UK) / Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia), Siro Uma (Japonia), Stil Kalevala (Finlanda) etc.

Pentru a înscrie un eveniment sau o activitate dedicată Zilei Mondiale Art Nouveau 2022, vă invităm să consultați  platforma națională https://artnouveau.patrimoniu.ro/, special creată pentru a reflecta marcarea acestei zile în România.

Termenul limită pentru completarea formularului de înscriere este 3 iunie 2022, inclusiv, pentru a ne permite promovarea în timp util a inițiativei dumneavoastră la nivel național și european.

Tipurile de inițiative pot fi: expoziții, campanii de educare (tururi ghidate, ateliere), festivaluri sau spectacole, conferințe, simpozioane sau dezbateri, workshop-uri, proiecte digitale etc. Această listă nu este exhaustivă și poate include și alte inițiative. Institutul Național al Patrimoniului susține implicarea a cât mai multor actori ce pot desfășura acțiuni cu impact semnificativ, cu rezultate ce se extind către un public cât mai larg și diversificat.

Nu în ultimul rând, invităm toți promotorii să aducă în atenția publicului larg publicații, cărți, afișe și alte tipărituri din colecțiile și arhivele proprii relevante pentru tematica din acest an a Zilei Mondiale Art Nouveau inclusiv prin promovarea lor pe rețelele de socializare utilizând #ZiuaMondialaArtNouveau, #ArtNouveau și #share.

Apelul de proiecte se desfășoară în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2 – Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moștenirea comună a patrimoniului ART NOUVEAU, a cărui derulare constă în activități de cercetare, programe educaționale, turistice și de promovare a acestui patrimoniu specific. ART NOUVEAU 2 se dezvoltă în sensul continuării proiectului anterior din perioada 2017-2019. Prezentul proiect este cofinanțat prin Programul Transnațional Dunărea și mai multe informații sunt disponibile la https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.