Prima paginăAnunțurimai 2022 › Precizări privind plata cotizației la zi pentru participare Conferința de Alegeri 28 mai 2022
19 mai 2022 • Agenda O.A.R. București

Precizări privind plata cotizației la zi pentru participare Conferința de Alegeri 28 mai 2022

În urma întrebărilor primite din partea mai multor colegi cu privire la participarea la vot a membrilor în baza plății cotizației, redăm mai jos punctul de vedere exprimat de domnul avocat Marcel Toader, avocatul Filialei București a O.A.R.

<Având în vedere reglementările speciale, care sunt detaliate în Regulamentul Cadru nr. 1404/ 2018, participarea la vot a unui membru arhitect, este condiționată de plata cotizației.

Așa cum este reglementat în art. 9 litera b  din Regulament, REGULAMENT-CADRU nr. 1404/1 din 30 iunie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea filialelor teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România.

”Art. 9: Drepturile membrilor filialelor teritoriale ale Ordinului. În completarea drepturilor prevăzute de lege și de Regulamentul de organizare și funcționare a Ordinului, membrii filialelor teritoriale beneficiază și de alte drepturi ce decurg din această calitate: b) să aleagă și să fie aleși în forurile de conducere și în comisiile filialei, precum și să fie numiți în alte comisii;”

Întrucât potrivit Codului Civil,  fiecărui drept îi corespunde și o obligație corelativă, membrul trebuie să achite regulat și la termenele stabilite cotizația anuală.

Această regulă se regăsește și în reglementarea art. 10 din Regulamentul cadru 1404/2018 

„Art. 10: Obligațiile membrilor filialelor teritoriale. În completarea obligațiilor prevăzute de lege și de Regulamentul de organizare și funcționare a Ordinului, membrilor filialelor teritoriale le revin și alte obligații ce decurg din această calitate:

b)să achite regulat și la termenele stabilite cotizația anuală, precum și taxele stabilite de Conferința națională a Ordinului, Consiliul național al Ordinului și, după caz, de conferința teritorială a filialei;

c)să participe la lucrările conferinței teritoriale;”

Este evident că organizarea unei conferințe teritoriale presupune respectarea unor proceduri și termene, o pregătire logistică și o informare și comunicare de documente în condițiile stabilite de Regulamentul CADRU. 

„Art. 13: Condițiile legale de desfășurare a conferinței teritoriale

(1)Conferința teritorială este legal constituită la prima convocare în prezența majorității simple a membrilor cu drept de vot ai filialei. Confirmarea participării membrilor filialei la lucrările conferinței teritoriale se va face cu cel puțin 10 zile înainte de data ședinței. Nerespectarea confirmării participării va fi sancționată conform regulamentului propriu de organizare și funcționare a filialei.”

„Art. 15: Calendarul conferinței teritoriale

(1)După aprobarea hotărârii de convocare a conferinței teritoriale, colegiul director teritorial va detalia calendarul conferinței teritoriale, având în vedere și prevederile art. 17.

(2)În exercitarea atribuției prevăzute la alin. (1), colegiul director teritorial va emite o hotărâre, care va fi comunicată tuturor membrilor .

(2)Documentele finale vor fi trimise tuturor membrilor cu drept de vot cu cel puțin 7 zile înainte de data conferinței teritoriale, prin poștă sau în format electronic, și vor cuprinde:

a)ordinea de zi propusă;

b)tabelul cu membrii filialei care au drept de vot;

c)lista candidaților pentru forurile de conducere;

d)lista candidaților pentru comisiile care se aleg;

e)toate documentele prevăzute la alin. (1).”

Așadar, cei care vor primi documentele finale vor fi doar membrii care au achitat cotizația înainte cu cel puțin 7 zile față de data conferinței, cu mențiunea că una dintre condiții impuse ( art 15 alin 2 ) este aceea ca trebuie comunicat și tabelul cu membrii filialei care au drept de vot.

Prin interpretarea acestor articole, rezultă că membrul participant la vot trebuie să aibă cotizația achitată cu cel puțin 7 zile înainte față de data conferinței teritoriale

În acest caz, având în vedere data conferinței 28.05.2022, ultima zi pentru plata taxei, pentru a putea participa și a putea vota este 21.05.2022 ora 08:30 a.m.

Avocat MARCEL TOADER

În Concluzie:

În acest context, vă invităm până cel târziu sâmbătă 21 mai 2022 ora 08:30 a.m. să plătiți cotizația la zi pentru a putea fi pe listele de membri votanți la Conferința din 28 mai 2022.

Plata se poate face fizic sau online. În acest sens prelungim programul de vineri al filialei de la ora 14:30 la ora 17:30. Plata online poate fi făcută și cu ordin de plata pe care va rugăm să ni-l trimiteți pe e-mail până la ora 08:30 din data de sâmbătă, 21 mai 2022.

Adresa de mail: secretariat @oar-bucuresti.ro

telefon/fax: 021-3039226