Prima paginăAnunțurimai 2022 › Vernisajul expoziției Polyperiphery - Spațiile publice după ‘89 și ‘22
18 mai 2022 • Evenimente

Vernisajul expoziției Polyperiphery - Spațiile publice după ‘89 și ‘22

Stimați colegi,

Avem plăcerea să vă invităm Joi, 19.05.2022 la ora 18:30 în Sala de Expoziții de la parterul UAUIM la vernisajul cu aperitiv al expoziției Polyperiphery - Spațiile publice după ‘89 și ‘22. În cadrul acestui eveniment echipa curatorială din partea Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki ne va prezenta cercetarea sa.

Mesajul expoziției, explicat de echipa curatorială este:

„Locația semiperiferică și contextul istoric din Varșovia, Brno, București și Kiev au condus la situația în care forma spațiului comun este subiectul unei continue schimbări fără a ajunge vreodată la o finalitate. Dezvoltarea principalelor orașe din Europa Centrală și de Est se bazează pe adaptare dinamică deseori înaintea unei planificări strategice pe termen lung. Urmărind problemele ridicate de policentralitate, proprietate, colaborare și reconstrucție, expoziția prezintă documentarea vizitelor pe sit, interviuri cu experți locali, date referitoare la loc și rezumate ale documentațiilor de urbanism. Varii puncte de vedere dintre care cel al administrației municipale, al ONG-urilor, al cercetătorilor și al locuitorilor conturează contextele diferite ale celor patru orașe. Din studiul celor patru locații rezultă oportunitatea de a compara similitudinile și traiectoriile diferite atunci când vine vorba de dificultățile cu care se confruntă spațiul comun și politicile de locuire în zonă după 1989. Expoziția a fost deja prezentată în Kiev (Locuințele zilei de mâine, Festivalul CANactions) și în Varșovia în toamna anului 2021. Ziua de 24 Februarie 2022 ne-a schimbat complet realitatea. Principala menire a arhitecturii după invazia Rusiei va fi reconstruirea orașelor ucrainene, inclusiv crearea unor zone rezidențiale echitabile și reînnoirea spațiului public. Sub forma unei adiții la expoziție am rugat arhitecți ucraineni, persoane din mediul academic, activiști și investitori să își spună punctul de vedere referitor la inițiativele și schimbările reconstrucției post`22.”

·  Organizator: Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki  (Institutul Național de Arhitectură și Planificare Urbană, Polonia) 

·  Echipa Curatorială: Zuzanna Mielczarek, Kacper Kępiński

·  Parteneri: Festivalul CANactions, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, OARB (Ordinul Arhitecților din România, Filiala București), Universitatea de Tehnologie din Brno - Facultatea de Arhitectură, Instytut Polski w Kijowie (Institutul Polonez din Kiev), Autoportret. Pismo o dobrej przestrzeni

Acest proiect este realizat în cadrul programului Inspiring Culture finanțat de Ministerul Culturii, Patrimoniului Național și Sportului, Polonia.

Pe joi,

curator din partea OARB asist. dr. arh. Anca-Maria Păsărin-Ferreira-Garcia de Almeida

asistent curator asist. drd. arh. Mihriban Ocalan