Prima paginăAnunțurimai 2022 › Proiectul cultural și creativ „Bauhaus 2022”
6 mai 2022 • Evenimente

Proiectul cultural și creativ „Bauhaus 2022”

Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul  Muzeul Național al Literaturii Române din București și alte instituții culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2022”, eveniment realizat și dedicat Zilelor Europei,  Nopții Muzeelor, Zilei Internaționale a Muzeelor și Zilei Diversității Culturale.

Proiectul cultural și creativ „Bauhaus 2022” împărtășește valorile Noului Bauhaus  European, având la baza promovarea și mediatizarea creativității studenților și elevilor  din universitățile și liceele vocaționale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.

Muzeul Național al Literaturii Române din București prezintă în perioada 3 - 25 mai 2022 conceptul expozițional "Bauhaus 2022",  prin prezentarea expoziției-experiment de artă și arhitectură a celor mai reușite lucrări  intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra  societății moderne.

Expoziția face parte dintr-un program cultural și educațional C.A.M.M.A. - Cultură, Artă,  Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat și dezvoltat de Centrul de  Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu Academia  Română - Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Muzeul Național al Literaturii Române  din București, Ministerul Culturii și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială  București, sub semnul Noului Bauhaus European. Proiectul “Bauhaus 2022” aduce o  dimensiune culturală și creativă, alăturându-se proiectelor culturale din prima ediție a  Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană.

Vernisajul expoziției și festivitatea de premiere a concursului internațional de creativitate  „Bauhaus 2022” va avea loc în data de 12 mai 2022, la Muzeul Național al Literaturii  Române din București din Strada Nicolae Crețulescu nr.8.

Programul expozițional “Bauhaus 2022” de la Muzeul Național al Literaturii Române din  București va fi completat în această lună de o serie de alte proiecte ce vor contura o  hartă a spațiilor și a evenimentelor care împărtășesc valorile Noului Bauhaus European  la nivelul Bucureștiului prin Romanian Design Week.

Concursul internațional de creativitate„BAUHAUS 2022”

“Chiar dacă nu ați auzit niciodată de mișcarea Bauhaus, probabil că ați văzut influența ei în jurul vostru. De la semne de circulație la mobilier de birou, legendara școală de  design a schimbat modul în care arată și funcționează lumea noastră.

La peste o sută de ani de la începutul mișcării în Germania, suntem încă înconjurați de ideile Bauhaus despre artă, creativitate și măiestrie.”

Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.) - prin Concursul internațional de creativitate „BAUHAUS 2022” - aduce lucrările creative ale elevilor și  studenților în atenția unui public cât mai larg printr-un eveniment dedicat arhitecturii, artelor și audiovizualului având următoarele secțiuni de concurs : Pictură, Grafică, Compoziție, Afiș, Design, Arhitectură, Media, Fotografie, Sculptură, Muzică.

Despre Noul Bauhaus European

Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care  combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Un  proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și  să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

Noul Bauhaus European duce mai departe tradițiile și valorile Școlii Bauhaus, fondate în  1919, de Walter Gropius în Weimar, atunci capitală a Germaniei de după Primul Război  Mondial. Mișcarea combina meșteșugurile și artele plastice, devenind faimoasă pentru  încercarea de a unifica principiile producției de masă cu viziunea artistică individuală,  estetica, cu funcția de zi cu zi. Punând folosirea inteligentă a resurselor și creativitatea în  prim-plan, Școala Bauhaus vorbește despre importanța dialogului artistic multidisciplinar  și trans-disciplinar, despre puterea adaptabilității mediului artistic și despre aportul pe  care acestuia.

Misiunea C.E.A.A.A. 

Inițiem și organizăm evenimente culturale, construim o comunitate ce reunește profesioniști, dar și publicul creativ și cultural din România.

Prin tot ceea ce facem ne-am propus să contribuim la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, creșterea și diversificarea audienței atelierelor, designerilor, micilor afaceri, promovarea întreprinzătorilor și profesioniștilor creativi pe plan național și internațional.

Centrul de Excelentă în Arhitectură Arte și Audiovizual este o organizație neguvernamentală, cu caracter autonom, care susține interesele comunității creative din România în dialogul cu instituțiile statului și cu organizațiile internaționale. Acționăm pentru crearea unui mediu propice dezvoltării comunității creative din România.

Una dintre prioritățile noastre din ultimii ani a fost inițierea unor proiecte de dezvoltare artistică și arhitecturală prin coagularea comunităților creative în jurul unor spații și proiecte ce pot aduce pe harta culturală europeană Bucureștiul și România.

Portofoliul nostru include organizarea de activități cu scopul interacțiunii pe plan național și internațional, programe de perfecționare profesională, expoziții, lansări de carte, workshop-uri artistice, seminarii și dezbateri.

Inițiator proiect: Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.). Partener principal: Primăria Municipiului București - Muzeul Național al Literaturii  Române.

Proiect cultural și educațional realizat în parteneriat cu: Primăria Municipiului  București, Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din București, Academia  Română - Secția Arte, Arhitectură și Audiovizual, Ministerului Culturii, Ordinul Arhitecților  din România – Filiala Teritorială București, Uniunea Arhitecților din România, Igloo Media, Institute of Social Study of Gender, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, Colegiul  Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice” I.N.Socolescu”, Colegiul Național de Muzică  „George Enescu”, Liceul „Dimitrie Paciurea”, Colegiul Tehnic „Media” București, Liceul de  Arte Plastice "Nicolae Tonitza" București, Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu".

Parteneri media strategici: Național TV, Radio România Cultural

Parteneri media: Igloo, Modernism, Molecule-F, Revista Atelierul, IQads, Zeppelin, Zile  & Nopți, Revista Arta, Propagarta, Spot Media, World Architecture Community

Partener de monitorizare: C.E.A.A.A.

Echipă de creație: C.E.A.A.A.

Coordonator proiect: dr.arh. Luca Matei Stoian

Pentru programul complet al proiectului “Bauhaus 2022” accesați pagina de Facebook  C.E.A.A.A. și www.ceaaa.ro.