Prima paginăAnunțuriaprilie 2022 › Invitație la vernisajul expoziției proiectului „Rethinking Somes”
12 aprilie 2022 • Evenimente

Invitație la vernisajul expoziției proiectului „Rethinking Somes”

In data de 15 aprilie, la ora 18:30, la Galeria Galateca va avea loc vernisajul expoziției proiectului “Rethinking Somes”.  Expoziția va fi deschisă până pe 1 iunie 2022.

Proiectul „Rethinking Somes" face parte din Forumul Internațional “Ape pentru comunități durabile” organizat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23,  în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României în perioada 14 - 15 aprilie 2022, la sediul Bibliotecii Naționale a României din București.

Vernisajul expoziției „River Somes, Exhibition on the Somes River Regeneration Project in Cluj-Napoca” este realizat de PRACTICA, biroul de arhitectură spaniol, câștigătorul concursului internațional de proiecte de la Cluj. Expoziția a fost prezentă în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția  2021.

Proiectul pentru râul Someș este un exemplu contemporan de eforturi de regenerare și renaturalizare a râului. Acesta își propune să interconecteze diversele comunități care locuiesc în orașul Cluj-Napoca.

“Rethinking Somes” propune un nou cadru de dialog și interacțiune prin intermediul arhitecturii și reunește eforturile unei echipe largi multidisciplinare care include arhitecți, peisagiști, ingineri, urbaniști, agenții guvernamentale și oameni obișnuiți. Scopul acestuia este de a găsi un posibil răspuns la întrebarea cum vom trăi împreună.

Proiectul reimaginează râul ca un spațiu social activ care definește modul în care locuitorii orașului interacționează între ei și cu ecosistemul înconjurător. La nivel comunitar, devine un spațiu de întâlnire și schimb de idei între diferitele comunități care trăiesc în oraș.

Proiectul Someș, deși limitat în timp și spațiu, are multiple ramificații care afectează comunități întregi dincolo de ordinele sociale și granițele fizice. Acesta acționează ca o noua piesă de infrastructură comună care abordează în mod egal condițiile locale și globale.